Сърби излязоха на протест срещу договора с Косово (ВИДЕО)

Протестът се състоя преди днешната среща в Охрид, Република Северна Македония, на сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти с участието на официални представители от ЕС

Новини
14:24 - 18 Март 2023
2718
Сърби излязоха на протест срещу договора с Косово (ВИДЕО)

Няколко хиляди души се събраха в Белград снощи, за да протестират срещу подкрепяно от Запада споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, което те виждат като признаване на независимостта на Косово, предаде Ройтерс.

Конституцията на Сърбия смята Косово за съставна част от територията й, въпреки че бившата сръбска провинция обяви независимост през 2008 г. с подкрепата на Съединените щати и Европейския съюз. Двустранните отношения трябва да се подобрят, ако Сърбия и Косово искат да постигнат стратегическата си цел за присъединяване към ЕС, отбелязва агенцията.

Демонстрантите развяваха сръбски знамена и носеха плакати с надписи "Косово не се продава", "Сърбия, а не ЕС" и "Не на капитулацията".

Протестът се състоя преди днешната среща в Охрид, Република Северна Македония, на сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти с участието на официални представители от ЕС във връзка с прилагането на споразумението за нормализация на отношенията, за което двете страни се съгласиха миналия месец.

">