Сърбия изпрати Шабан Шаулич с "Не плачи, душо" 

Погребаха легендарния певец с любимата му въдица, небето над Белград плачеше

Култура
18:03 - 22 Февруари 2019
10033
Сърбия изпрати Шабан Шаулич с "Не плачи, душо" 

Сръбският певец Шабан Шаулич, наричан Краля на народната музика, бе погребан с любимата си въдица и с любимия си каскет. Зетят на трагично починалия изпълнител - Зоран Бата Миркович, изпълни последното желание на юголегендата. Съпругът на по-голямата му дъщеря Санела сложи до тялото му в ковчега любимата въдица на Шабан, известен като страстен рибар, както и неговият каскет.

Поклонението пред Шаулич бе в голямата зала на Общината в Белград, а погребението няколко часа по-късно в Алеята на заслужилите граждани в Новото гробище на Белград.

Всенародният любимец на Сърбия който имаше много приятели и в България, почина след катастрофа в Германия на 17 февруари сутринта. Тогава 35-годишен турчин без книжка и под влияние на алкохол блъсна със скорост 180 км/ч със своята „Мазда” колата, в която до шофьора Мирсад Керич пътувал Шабан. На задната седалка оцеля само кумът на певеца Бобан Стоядинович.

Тялото на певеца пристигна вечерта преди погребението в Белград на летище "Никола Тесла" с правителствения самолет с полет от Дортмунд.

Веднага след това президентът на Сърбия Александър Вучич, заедно с министъра на отбраната Александър Вулин, посетиха семейството на Шабан Шаулич и поднесоха своите съболезнования. 

Въпреки проливния дъжд хиляди се стекоха на гробището, за да изпратят звездата в последния й земен път. Един от първите дошли да се сбогуват с Шабан беше друга звезда на сръбската музика Мирослав Илич. Голямата Цеца Величкович също бе сред опечалените на поклонението и не криеше сълзите си. 

Шабан Шаулич бе изпратен с легендарния си хит "Ne plači dušo" (Не плачи, душо), който легендарният певец изпълнява за първи път през 1984 г. Песента е посветена на съпругата му Гордана, с която са женени от 43 години и имат три деца.

„Тъгува регионът, Сърбия, семейството е неутешимо. През какво ли не преминахме заедно с моя кум през последните 45 години - всяка веселба, всяка слава, всеки твой успех, всеки мой успех. Делихме с нашите семейства и с онези, които обичахме. Делихме и тъгата, когато изпращахме нашите родители във вечния им покой. Бяхме успешни, куме, и като дует, и отделно, и песните ни ще останат за вечни времена! А с кого сега, куме, ще пея нашите песни? Най-често пеехме заедно! Имахме много планове - и всичко това, куме, приключи, това вече го няма! Ти беше моят певец за всички времена, лети с ангелите и вечна ти слава!", каза известната певица Зорица Брунцлик в памет на кума си Шабан Шаулич и разплака за пореден път семейството на народния певец.