Сърбия няма да гони посланика на Черна гора от Белград

Новини
09:25 - 30 Ноември 2020
1555
Сърбия няма да гони посланика на Черна гора от Белград

Сръбското правителство реши снощи по предложение на президента Александър Вучич да оттегли решението да изгони посланика на Черна гора в Белград Тарзан Милошевич, съобщи премиерът Ана Бърнабич, цитирана от сръбските вестници.

Решението било взето на среща снощи на Бърнабич с президента Вучич и външния министър Никола Селакович. Бърнабич се надява, че решението ще бъде прието като " акт на добра воля", предава БТА.

"Реагирахме в съответствие с Виенската конвенция, напълно нормално и сериозно. Вучич каза, че конвенциите са важни, но животът е по-важен, важно е сътрудничеството ни с Черна гора и трябва още веднъж да подадем ръка на приятелство, защото в региона имаше много конфликти", каза Бърнабич.

Тя добави, че държавното ръководство на Сърбия се е консултирало за това решение с представители на сърбите в Черна гора и те са го подкрепили.

Черногорското външно министерство обяви вчера сръбския посланик в Подгорица Владимир Божович за персона нон грата и поиска той да напусне страната.

"След дълга и последователна намеса във вътрешните работи на Черна гора, поведение и изявления, несъответстващи на обичайните и приемливи стандарти за изпълнение на дипломатически функции, след няколко вербални и писмени предупреждения за недопустимост на подобно поведение, вчера посланик Божович нарече незаконното и нелегитимно събрание на Подгорица от 1918 г. "свободна воля" на черногорския народ, с което още веднъж, по най-директен начин, омаловажи държавата, която му оказа дипломатическо гостоприемство", се казва в съобщение на черногорското външно министерство, цитирано от черногорските радио и телевизия.

Бърнабич цитира спорното изявление на Владимир Божович и каза, че то "в никакъв случай не може да бъде повод от страната да бъде изгонен посланикът на една държава". "Изглежда, че отиващите си управляващи в Черна гора очаквали да се случи нещо, за да се появи основание за изгонване на посланика", смята тя.

Бърнабич заяви, че Сърбия иска да има добри, все по-добри, отлични отношения с Черна гора както заради регионалната стабилност, така и поради факта, че сърбите са 30 процента ог населението в Черна гора. Тя изрази съжаление, че в Черна гора "все по-често се прекроява истината, тоест историческите факти".Съжаляваме, че в Черна гора се говори, че Сърбия е била окупатор по време на Първата световна война. Сърбия, на която всички, не само в Европа, а и по света гледат като на една от най-големите мъченици от Първата световна война, за съжаление се обявява за окупатор от някои официални лица от Черна гора", каза тя.

Външният министър Никола Селакович заяви за РТС, цитиран от вестниците, че е уверен, че Божович не е извършил никакво дипломатическо нарушение.

Натовареният да състави новото черногорско правителство Здравко Кривокапич изрази съжаление от решението да бъде изгонен Божович от Подгорица,с оценката, че такива решения не са в духа на европейския път и доброто регионално сътрудничество между приятелски държави, съобщи вестник "Данас".

Европейската комисия също посочи по повод дипломатическия спор между Сърбия и Черна гора, че добросъседските отношения са важни по пътя към членство в ЕС.

Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей поздрави решението на сръбското правителство да не изгони черногорския посланик Тарзан Милошевич и призова Подгорица да вземе същото решение за сръбския посланик.