Със 129 гласа "за": Дадоха втори шанс на Мирослав Иванов

Новини
15:23 - 19 Май 2022
2400
Със 129 гласа "за": Дадоха втори шанс на Мирослав Иванов

Зам.-председателят на НС Мирослав Иванов, депутат от "Продължаваме промяната", остава на поста си, след като мнозинството в парламента отхвърли искането от ГЕРБ на неговата оставка. 210 гласуваха, само 81 бяха "за" него, а 129 се обявиха "против". 

Часове наред народните избраници дебатираха по него заради отнемането на думата на шефката на герберите в парламента Десислава Атанасова миналия петък по сходен начин, по който ексшефът на институцията Димитър Главчев се наложи да се раздели с креслото си на президиума след подобно действие спрямо Корнелия Нинова. Тогава обаче Главчев сам подаде оставка. 

Днес законотворците обърнаха диалога помежду си в размисли за парламентаризма, плурализма и буквата и духа на закона и съответно, тълкуването и прилагането на Правилника за организацията и дейността на НС. 

"Политическа демагогия. Чувствам се неудобно, че загубихме толкова много пленарно време да обсъждаме моето поведение. Винаги съм се старал да спазвам буквата и духа на закона.

Неведнъж съм оставял колеги от опозицията да говорят повече от допустимото време, да се изказват по същество. Затова и смятам аргументите за исканата ми оставка за несъстоятелни", заяви самият заместник на Минчев непосредствено преди гласуването на поста му в пленарната зала. 

Той се защити с думите, че не бил този, който се опитвал да предизвика безредици в парламента. "А многократно съм бил обект на обиди от вас, ГЕРБ, и от "Възраждане". Запазвал съм винаги добрия тон и никога не съм си позволявал да се обърна неуважително към когото и да било".

И се извини на Десислава Атанасова, "ако сте се почувствала обидена. Макар че не смятам, че съм постъпил грешно в тази ситуация".