Със световен рекорд: Карлос Насар е олимпийски шампион по вдигане на тежести

Спорт
18:19 - 09 Август 2024
3911
Със световен рекорд: Карлос Насар е олимпийски шампион по вдигане на тежести

Карлос Насар спечели олимпийската титла по вдигане на тежести за мъже в категория до 89 кг на Игрите в Париж с общо кг двубой. Той го направи със световен рекорд от 224 кг в изтласкването. 

Това е втори златен медал за България след вчерашния триумф на бореца Семен Новиков. Той категорично превъзхождаше своите съперници и не изпита затруднения, нито в изхвърлянето, нито в изтласкването.

Още в дебюта си на голямо състезание става европейски шампион за юноши на 14-годишна възраст в Милано през 2018 г. Година по-късно печели злато от Световното за кадети до 17 години в Лас Вегас и от европейското до 15 години в Ейлат. През 2020 година печели световната купа за младежи от първенството в Перу. През пролетта на 2021 година е европейски вицешампион в дебюта си при мъжете. На Европейското първенство в Ереван през 2023 печели златен медал като поставя световни рекорди в изтласкването и в двубоя.

През тази година Карлос Насар спечели Световната купа по вдигане на тежести, която се проведе в Тайланд. Той е роден в Париж, като майка му е българка, а баща му – ливанец.