Саша Везенков: В НБА ме подценяват

В Барселона не се отнесоха добре с мен, призна българският баскетболист

Спорт
17:10 - 25 Март 2024
3477
Саша Везенков: В НБА ме подценяват

"Всичко е различно в НБА, различна игра, различна скорост, различна култура. Всичко е различно, така че трябва да се адаптираш бързо, трябва да си готов всеки ден. Трудно е, има много мачове, много пътувания, но трябва да си готов физически и психически", сподели най-добрият български баскетболист Александър Везенков, който се състезава за Сакраменто Кингс.

"Играта тук е по-бърза, момчетата са по-талантливи, особено първите шест или седем във всеки отбор, така че трябва да се адаптирате отгоре надолу към културата изцяло, към цялата философия на НБА", допълни той.

"Да, 100% се чувствам подценен тук. Мисля, че можем да играем с Василе Мичич, всичко се свежда до това, да имаме възможности, въпреки че има много момчета, чиито отбори не са добри. И, разбира се, Оклахома Сити Тъндър има двама наистина добри играчи на позицията гард (Шей Гилджъс-Алекзандър и Джош Гиди). Сега той има време, поема ролята си и се справя наистина добре. Не знам дали може да бъде титуляр в тази лига, но може да играе доста минути и да има солидна роля във всеки отбор. Той познава играта и въпреки че никога не съм играл с него, е прекрасно да го гледам как играе", сподели още бившият играч на Олимпиакос и Барселона.

"Мичич направи скок в НБА на 29 години, а аз на 28, и двамата през този сезон. Ние в Европа се учим на играта по различен начин, всяко притежание на топката има значение, а тук има много притежания, така че това е напълно различна игра. Ако дойдете тук по-рано, можете да се адаптирате лесно и в живота като цяло. Ако ни се даде възможност, можем да бъдем продуктивни, можем да помогнем по всяко време, но както казах, наистина е трудно", каза пред "Мундо Депортиво" българският баскетболист.

"Можех да отида по-рано със сигурност. Две години преди да бъда избран, можех да опитам да отида в НБА, щеше да е по-лесно, а тогава не играех много в Барселона. Напуснах в посока Олимпиакос, където през последните три години наистина играх много и тогава се появи възможността. Всичко опира до времето и в началото нямах правилното време, а сега го имам.

Договорът ми изтича през 2025 г. и Кралете имат опция да го подновят за още една. Не мога да гледам толкова напред, аз съм човек, който мисли за следващия ден и следващата тренировка. Опитвам се да се възстановя от контузията си, опитвайки се да бъда продуктивен за отбора. Отборът е много добър, борим се за плейофите. Единствената ми мисъл е да завърша силно сезона, да помогна на отбора в последните 14 мача и в плейофите, а след това ще видим.

В Барселона имах трудни години, мисля, не се отнасяха добре с мен, но не и с хората, които ръководят организацията. Имам страхотни отношения с Хуан Карлос Наваро и научих много от него. Имам приятели в организацията, никога не казвам „не“, но сякаш престоят ми там беше труден за екипа и за мен. Не мога да предскажа бъдещето, но имам приятели, които наистина уважавам", призна Везенков.