Саша Зверев натри носа на младока Алкарас

Германският тенисист е на полуфинал в Австралия

Спорт
18:12 - 24 Януари 2024
3687
Саша Зверев натри носа на младока Алкарас

Александър Зверев се класира за втория си полуфинал в Откритото първенство на Австралия по тенис, след като преодоля Карлос Алкарас в четири сета – в отделните части 6-1, 6-3, 6-7 (2), 6-4, за близо три часа и десет минути игра.

Германецът започна ударно срещата, като доминира в откриващите два сета, в които даде само четири гейма на втория в схемата испанец. Шестият в световната ранглиста Зверев дръпна с пробив и в третата част и когато сервираше за победата при 5-3, не се виждаше как Алкарас ще се върне в двубоя.

Точно това обаче се случи след връщане на пробива в последния възможен момент. Стигна се до тайбрек, в който младият испанец спечели седем безответни точки от 2-0 в полза на съперника, за да вкара срещата в четвърти сет. Той започна с разменени пробиви, а Зверев дочака своя миг след труден сервис гейм за 4-4. Олимпийският шампион от Токио проби в деветия и след това не допусна грешка на собствено подаване, за да намери място в последните четири на турнира.

Зверев завърши със седем аса и една двойна грешка, като вкара 85% първи сервис, спечели 73% от точките на първо подаване и спаси три от петте възможности за пробив пред Алкарас. Германецът направи 11 уинъра по-малко от испанеца, но и 20 непредизвикани грешки по-малко от световния номер 2, чието поражение означава, че Новак Джокович ще остане водач в ранглистата и след края на надпреварата. Зверев спечели петия от общо осем изиграни мача с Алкарас.

За него предстои полуфинал, негов втори в Мелбърн след 2020, в който съперник ще му бъде Даниил Медведев, който по-рано днес сломи съпротивата на Хуберт Хуркач в тежка петсетова битка, продължила близо четири часа. Зверев и Медведев имат 18 мача помежду си, като руснакът води с 11-7 в преките сблъсъци.

В другия полуфинал действащият шампион Джокович излиза срещу четвъртия в света Яник Синер.