САЩ дават на Украйна модерни системи за ПВО

Новини
20:39 - 01 Юни 2022
3045
САЩ дават на Украйна модерни системи за ПВО

САЩ ще предоставят на Украйна модерни далекобойни ракетни системи.

Това обяви президентът Джо Байдън. Досега Вашингтон отказваше исканията на Киев за този арсенал, но украинската страна е обещала да не го използва срещу цели на руска територия. Ракетните установки са съществена част от поредния пакет американска помощ на стойност 700 милиона долара. Киев ще получи и военна подкрепа от Германия - ще бъдат изпратени противовъздушни установки и радари.

Новата американска военна помощ ще засили позициите на Украйна в преговорите с Русия и ще направи по-вероятно постигането на дипломатическо решение, заяви президентът Байдън пред Ню Йорк Таймс.

Украйна е уверила американската страна, че няма да използва американските ракетни системи М142 за удари срещу цели на руска територия. Не се интересуваме от случващото се в Русия, а само на наша територия в Украйна, заяви по-рано президентът Зеленски.

Има голямо доверие между Украйна и Съединените щати, както и с нашите съюзници и партньори, каза Антъни Блинкен - държавен секретар на САЩ.
Русия нападна Украйна, а не обратното, изтъкна Антъни Блинкен. Според него ескалацията ще се избегне най-успешно ако Русия прекрати агресията си.

Украйна се оплаква от липса на огнева мощ и очаква Високомобилната артилерийска ракетна система М142. Тя изстрелва ракети с джипиес насочване на разстояние до 70 км. Западът я смята за по-точна от руския еквивалент, с по-бързо презареждането и транспортиране. Украйна може да използва установките за цели, извън сегашния си обхват, като командни и контролни центрове, логистични бази и руски огневи позиции.

Американската страна очаква установките да бъдат разположени в Донбас срещу руската артилерия и настъпващите части на Москва. Американският пакет включва и хеликоптери, противотанкови средства, боеприпаси, автомобили и резервни части.

Русия осъди американското решение.

"Нека не обсъждаме най-лошите сценарии"- така Кремъл отговори на въпрос за реакцията на Москва в случай, че Киев използва новите оръжия срещу цели в Русия.

Съединените щати целенасочено и усърдно наливат масло в огъня и очевидно се придържат към линията за борба с Русия до последния украинец. Такива доставки не допринасят за желанието на украинското ръководство да поднови мирните преговори, каза Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.
Берлин мотивира новите си оръжейни доставки за Украйна с руската стратегия за разрушаване на украински селища в Донбас от безопасно разстояние. Първо с ракети, после с авиация и артилерия и когато всичко е изравнено със земята, влизат танковете, посочи германската страна.