САЩ и Австралия започнаха да евакуират свои граждани от круизния кораб с коронавирус

Заразените сред тях отново ще бъдат поставени под карантина в своите страни

Новини
09:34 - 18 Февруари 2020
1493
САЩ и Австралия започнаха да евакуират свои граждани от круизния кораб с коронавирус

Триста американски граждани, пребивавали на поставения под карантина в Япония круизен кораб „Даймънд принсес“ се завърнаха у дома. Сред тях има и 14 души, които са дали положителна пробва за коронавируса, който покоси над 400 от 3700-те пътници на борда на кораба.

Два самолета излетяха вчера от летище Ханеда към военни бази в САЩ.

След 13-дневната изолация на плавателния съд американците бяха поставени под допълнителна 14-дневна карантина. В сряда се очаква същата мярка да предприеме и Австралия.

С чартърен полет на Qantas Airways в родината им си ще бъдат върнати около 200 австралийци, както и неизвестен брой новозеландци.

А снощи други 200 австралийци бяха евакуирани от центъра на заразата в Китай в провинция Хубей. Те незабавно бяха поставени в 14-дневна карантина на отдалечения Коледен остров.

Починалите от коронавирус до момента са над 1880, а заразените са близо 72 500. Болестта достигна и 25 държави по света, като смъртни случаи извън Китай има в Хонконг, Япония, Филипините, Тайван и Франция.

Поредна жертва на вируса стана директор на една от болнитете в град Ухан. Миналата седмица там почина и лекарят, който през декември първи предупреди за опасните последствия от открития нов щам на болестта.