САЩ и Европа разочаровани за оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция

Южната съседка бе първата, ратифицирала документа през 2012-а

Новини
17:59 - 21 Март 2021
2247
САЩ и Европа разочаровани за оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция

Съветът на Европа изрази съжаление за решението на Турция да се оттегли от Конвенцията му за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, съобщи ДПА.

Турция беше първата страна-членка на Съвета на Европа, която ратифицира конвенцията през 2012 г., се припомня в съобщение на Съвета, разпространено днес. "Напускането на Конвенцията ще лиши Турция и турските жени от жизненоважен инструмент срещу насилието. Затова ние призоваваме турските власти да не отслабват международната система за защита на жените от насилие, въведена с Истанбулската конвенция", се казва в изявлението на Съвета на Европа, предава БТА.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи оттеглянето на Турция от конвенцията като "дълбоко разочароващо" и стъпка назад в усилията за прекратяване на насилието срещу жени.

"Страните би трябвало да работят за укрепване и подновяване на ангажиментите си да сложат края на насилието срещу жени, а не да отхвърлят международните договори, създадени да защитават жените и да търсят отговорност от насилниците. Това е обезсърчаваща стъпка назад за международното движение за прекратяване на насилието над жени в глобален план", се казва в изявлението на Байдън.