САЩ и Канада: Иран свали украинския самолет!

Топ
22:04 - 09 Януари 2020
5011
САЩ и Канада: Иран свали украинския самолет!

Иран погрешно е уцелил със зенитна ракета пътническия самолет на украинските авиолинии със 176 пасажери на борда, който се разби минути след излитане. Около това мнение са се обединили Пентагонът в САЩ и канадския премиер Джъстин Трюдо, както и британските служби.

Това съобщиха американски медии, Би Би Си и „Гардиън” ден и половина след като самолетът се разби малко след излитане от Техеран. Според изданията изстрелването на две ракети е засечено от американски сателити малко преди самолетът да катастрофира, има и свидетелства за експлозия. Американските представители говорят за две ракети от зенитно-ракетни комплекси „Тор”, с каквито Иран разполага.

Британски и американски издания цитират бележка на компанията IHS Markit, според която е много вероятно "самолетът погрешка да е свален от ракета SA-15, управлявана от Революционната гвардия". Компанията се позовава и на изображения, разпространявани в социалните мрежи, показващи руска ракета, за която се твърди, че е снимана край мястото на катастрофата. Мнозина анализатори не бяха убедени от кадрите, отбелязвайки, че те могат да са снимани навсякъде по света. Според IHS Markit автентичността на изображенията не може да се потвърди, но тя ги оценява като достоверни.

Канадският премиер Джъстин Трюдо открито свърза катастрофата с иранска ракета и стана първият държавен лидер, направил подобно твърдение. "Имаме разузнавателни информации от много източници, включително от съюзниците си и собствени разузнавателни данни. Доказателствата сочат, че самолетът е бил свален от иранска ракета земя-въздух, може да е било непреднамерено." На борда е имало 63-ма канадски граждани, а по-рано Трюдо потвърди, че общо 138 от пътниците са пътували за северноамериканската страна с прекачване в Киев

Коментарът на президентът на Америка Доналд Тръмп бе уклончив: „Някой може да е сбъркал, имам подозрения...”, намекна той за иранска изстреляна ракета.