САЩ налагат визови ограничения на 100 представители на беларуските власти

Новини
20:25 - 09 Август 2022
1076
САЩ налагат визови ограничения на 100 представители на беларуските власти

САЩ налагат визови ограничения на 100 представители на беларуските власти и свързани с тях лица, отговорни според Вашингтон за "подкопаването на демократичните институции" в Беларус, съобщи държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от ТАСС.

"Днес обявяваме стъпки за налагането на визови ограничения на 100 представители на режима и свързани с тях лица за участие в подкопаването или накърняването на демократичните институции, а също и за възпрепятстване на прехода към демокрация в Беларус", се казва в писменото изявление на ръководителя на американската дипломация.

Блинкън поясни, че в него влизат лица на високопоставени постове в президентската администрация, министерството на вътрешните работи, КГБ, Централната избирателна комисия, главната прокуратура, следствието, министерството на транспорта, Главното управление за борба с организираната престъпност, "Белтелерадиокомпания" (беларуското радио и телевизия) и беларуските въоръжени сили. Санкционирани са и депутати, окръжни съдии, хора от службите за сигурност, представители на местните власти и на ръководствата на държавни университети. Блинкън припомня, че от 2020 г. заради подкопаване на демокрацията са наложени ограничителни мерки на 297 беларуски официални лица.

Блинкън обяви и, че се забранява влизането в САЩ и на най-близките роднини на заместник-министъра на вътрешните работи, ген.-майор Николай Карпенков (който командва и вътрешните войски към беларуското МВР) и на командира на минското подразделение на специализираните полицейски части ОМОН Дмитрий Балаба.

Самите Карпенков и Балаба са в американския санкционен списък още отпреди това. "Балаба и Карпенков изиграха значителна роля в репресиите след фалшифицираните президентски избори на 9 август 2020 г.", заяви Блинкън.

На 9 август 2020 г. в Беларус бяха произведени президентски избори, на които за победител беше обявен действащият президент Александър Лукашенко. На второ място остана опозиционният кандидат Светлана Тихановска, която не призна изборите и напусна Беларус. Веднага след обявяването на резултатите избухнаха масови протести, които в първите дни прераснаха в сблъсъци с правоохранителните органи. Властите обвиниха протестиращите в опит за държавен преврат.

Днешните санкции на САЩ се въвеждат именно в деня на втората годишнина от изборите.