САЩ няма да изискват сертификат за ваксинация за граждани на други страни

Евпорейският сертификат ще важи за пътуване в 33 европейски страни

Новини
08:25 - 03 Юли 2021
3935
САЩ няма да изискват сертификат за ваксинация за граждани на други страни

Белият дом отхвърли вероятността да изисква сертификат за ваксинация за европейски пътници или граждани на други страни, които искат да посетят САЩ.

„Това не е нашето намерение“, заяви говорителката на Белия дом Джен Псаки в отговор на въпрос на журналист дали правителството на САЩ ще изисква посетителите в САЩ, включително тези от ЕС, да покажат доказателство, че са получили ваксина срещу COVID-19, за да влязат в страната.

ЕС иска от Вашингтон реципрочност от седмици, така че напълно ваксинираните европейски граждани да могат да пътуват до САЩ, точно както позволява на американските граждани да пътуват по обратния път.

По отношение на възможния край на тази забрана, Псаки отново подчерта, че има "работни групи", които оценяват "кога може да се отвори отново и да се направи безопасно", без да посочва възможна дата.

Въпреки че ваксинирането започна по-рано в САЩ, отколкото в ЕС, имунизацията се забави през последните седмици сред американците, докато при европейците се ускорява.

Повече от 60% от възрастното население на Европейския съюз вече е получило поне първата доза от ваксината срещу COVID-19, а 41% са със завършена ваксинация. От своя страна в САЩ 66% от възрастните вече са получили първа доза, а 57% вече са получили пълна ваксинация.