САЩ обмисля първия си ядрен тест

Новини
14:21 - 23 Май 2020
2093
САЩ обмисля първия си ядрен тест

Властите в САЩ обсъждат възможността за провеждане на първия си ядрен тест след 1992 г., съобщават "Вашингтон поуст", "Ройтерс", "Джапан таймс" и "Гардиън".

Идеята е предложена миналия петък на среща на американски служители от отдели, имащо отношение към националната сигурност. Тогава не е постигнато споразумение за провеждане на теста.

Един от служителите коментира пред медията, че дискусиите продължават.

Друг източник заяви, че в крайна сметка е взето решение да се предприемат други мерки в отговор на заплахите, които идват от страна на Китай и Русия.

Съветът за национална сигурност в Белия дом отказа да коментира тази информация.

Висш служител на администрацията коментира, че демонстрацията пред Москва и Пекин, че САЩ могат да проведат "бърз тест", може да даде предимство за САЩ в преговорите за контрол на оръжията, с които Вашингтон иска да привлече не само Русия, но и Китай.

По време на срещата възникват сериозни разногласия по повод идеята за провеждане на такъв ядрен тест. Според The ​​Washington Post, привържениците на неразпространението на ядрено оръжие смятат, че възобновяването на ядрените изпитания може да доведат до дестабилизиращи последици.

"Това ще бъде покана за други държави с ядрено оръжие да последват този пример. Това би било предимство само за безпрецедентна надпревара с оръжия".

"Това също би подкопало преговорите със севернокорейския лидер Ким Чен Ун", коментира Дарил Кимбол, ръководител на Американската асоциация за контрол на оръжията.


"Ние знаем как да спечелим такава надпревара и знаем как да изпратим противника в забвение. Ако трябва, ще го направим, но сме сигурни, че бихме искали да го избегнем", заяви специалният президентски пратеник за контрол на оръжията Маршал Билингслея пред научния център на института Хъдсън.

Съединените щати не провеждат тестове с ядрени експлозии от септември 1992 г. и защитниците на неразпространението предупреждават за последици.

"Това е версията за контрол на ядрените оръжия като идеята да се инжектирате с дезинфектант", туитира Кингстън Рейф, директор по политиката за разоръжаване и намаляване на заплахата от Асоциацията за контрол на оръжията.

"Идеята, че американски ядрен тест ще принуди Русия и Китай да седнат на масата за преговори, е извънредно нелепа."