САЩ: Подобие на референдум се готви в окупирани украински територии

Целта е да се придаде легитимност на едно заграбване на земи

09:24 - 31 Август 2022
1791
САЩ: Подобие на референдум се готви в окупирани украински територии

Високопоставен руски служител е получил задача да организира подобие на референдум, чрез който Русия да анексира украински територии. Това заяви говорител на Държавния департамент на САЩ, уверил, че гласуването може да се състои в скоро време, предадоха Франс прес и БТА.

Сергей Кириенко, зам.-началник на президентската администрация в Русия, ръководи усилията, насочени към опит за присъединяване към Русия на украински територии, който, ако сполучи, ще бъде незаконен", каза Ведант Пател на брифинг за журналисти.

Белият дом вече предупреди на 24 август, че Москва може да обяви един или няколко "незаконни" референдума в окупирана Украйна през близките седмици.

"Подобието на референдум ще е опит да се придаде привидна легитимност на едно очевидно заграбване на земи, което би нарушило украинската конституция и международните закони", продължи Пател.

"САЩ и международната общност знаят истината, а тя е, че цяла Украйна е и ще си остане Украйна", добави той.

Американските власти уточниха на 24 август, че тези референдуми може да се състоят в Херсон, в Запорожието, в сепаратистките региони около Донецк и Луганск, както и в Харков, втория по големина град в страната.

През март 2014 г. Русия анексира украинския полуостров Крим след интервенция на руски специални сили и референдум за присъединяване, разкритикуван от Киев и Запада като незаконен.