САЩ повдигнаха обвинения на шестима руски хакери

Новини
08:38 - 20 Октомври 2020
2282
САЩ повдигнаха обвинения на шестима руски хакери

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че е повдигнало обвинение срещу шестима хакери на Руското разузнавателно управление ГРУ за хакерска атака отпреди четири години, включваща атаки срещу зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018 г. и изборите във Франция през 2017 г., предаде Ройтерс.

„ФБР многократно предупреждаваше, че Русия е изключително способен кибер противник и информацията, разкрита в това обвинение, илюстрира колко широко разпространени и разрушителни са руските кибер дейности“, каза заместник-директорът на ФБР Дейвид Боудич.

Ето част от речта на Боудич, представена от ФБР:

"Тук сме, за да насочим вниманието към многобройните разрушителни кибератаки, извършени от ГРУ. Тази дейност надхвърля традиционното събиране на разузнавателни данни. ГРУ е насочено към глобалния енергиен сектор, международните политически групи, болниците и дори към Олимпийските игри. Вече години се борим с кибер заплахата, като се занимаваме с хак след хак, тъй като нашите противници продължават да ескалират престъпленията си и да използват способностите си не само за събиране на разузнавателни данни, но и за разрушаване, деградация и унищожаване.

Ние разследваме един основен хак, само за да разкрием друг. Особено сме загрижени, когато противниците на националните държави са насочени към нашата критична инфраструктура и интелектуална собственост, както у нас, така и в чужбина. Твърди се, че тези, за които говорим днес, са разработили и внедрили разрушителния зловреден софтуер NotPetya, който предизвика хаос по целия свят.

NotPetya се счита за една от най-разрушителните кибер атаки някога. Сред жертвите е болница в Пенсилвания. Кибератаката осакати операциите на тази болница. Няма да повтарям това, което САЩ адвокат мина през по-рано, но в крайна сметка, както той спомена, това включва повече от 2 милиона долара щети на болница в щата Пенсилвания.

Обвинението също така твърди, че тази група е била отговорна за зловредния софтуер, който свали официалния уебсайт на Зимните олимпийски игри през 2018 г. и забрани на присъстващите дори да могат да получат билети за събитията си.

Тези извършиха нагли атаки, но това не означава, че не трябва и няма да ги преследваме и да ги държим отговорни. Независимо дали сте кибер престъпник, който печели от хакерство, или руски служител на военното разузнаване, който възнамерява да разруши инфраструктурата, тези атаки няма да бъдат толерирани.

Ще продължим да работим в тандем с нашите партньори. В този случай ние ползвахме ресурси и експертни познания на три различни теренни служби - службата в Питсбърг на ФБР, тази в Атланта и в Оклахома Сити. Данните сочат към ГРУ.

Също така искаме да благодарим на технологичните гиганти на тази нация, включително Google, Cisco, Facebook и Twitter, че помогнаха с това разследване. Ще продължим да работим заедно с нашите партньори както у нас, така и в чужбина.

Тези разследвания са трудни, но сме до точката на обвинение. И затова днес сме тук. Кибер заплахата продължава да е сериозна, но когато намерим правилните хора, инструменти и власти, нашите противници не могат да застанат срещу нас. "