САЩ разрешиха използването на ваксината на "Пфайзер" при непълнолетни

Новини
10:43 - 11 Май 2021
1986
САЩ разрешиха използването на ваксината на "Пфайзер" при непълнолетни

В САЩ разрешиха използването на ваксината срещу COVID-19 на американската фармацевтична компания Пфайзер (Pfizer) и германския й партньор Бионтех (BioNTech) при непълнолетни от 12 до 15 години, предадоха световните агенции.

Това решение, взето от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, ще разшири обхвата на ваксинационната кампания в страната, чието темпо се е забавило чувствително в последно време.

До този момент препаратът на Пфайзер/Бионтех можеше да бъде прилаган в САЩ при хора от 16 години нагоре. Сега той стана първата ваксина срещу COVID-19, разрешена за използване в страната при възрастовата група между 12 и 15 години.

Смята се, че това е важна стъпка към безопасното връщане на децата в училищата.

Президентът Джо Байдън нареди на щатските власти да предоставят незабавно ваксината на разположение на непълнолетните от 12 до 15 години. Очаква се нейното прилагане при тази възрастова категория да започне в четвъртък.
Повечето деца с COVID-19 имат леки или изобщо нямат никакви симптоми. Те обаче могат да предават коронавируса, а и не са застраховани срещу тежко разболяване.

От началото на пандемията Центровете за контрол и превенция на заболяванията са регистрирали около 1,5 милиона случая на коронавирус при непълнолетни от 11 до 17 години.

По данни на американската федерална агенция в САЩ, с население от приблизително 330 милиона души, са установени общо около 32,5 милиона заразени, близо 580 хиляди от които са починали. И по двата показателя страната е на първо място в света.

По данни на центровете 58 процента от пълнолетните граждани на САЩ са получили поне една доза ваксина, а 44 на сто са напълно ваксинирани. До момента в страната са поставени общо 261 милиона дози.

Междувременно американската компания Новавакс (Novavax) съобщи за забавяне на процеса по одобряване на нейната ваксина срещу COVID-19.

Агенцията отбелязва, че това е предизвикало рязко поевтиняване на акциите на фирмата, чийто препарат в процес на разработване има отредена важна роля в международната програма за споделяне на ваксини КОВАКС.

По-рано Новавакс бе обявила планове да поиска разрешение за спешно използване на ваксината първо във Великобритания, а малко след това - и в Съединените щати, през второто тримесечие на тази година. Вчера тя обаче съобщи, че няма да направи това преди третото тримесечие.

В резултат цената на акциите на Новавакс се понижи с повече от 12 процента в електронната търговия след затварянето на Уолстрийт.

Ваксината на американската компания работи на различен принцип от вече одобрените по света. Тя е на протеинова основа и предизвиква имунен отговор, без да съдържа вирус.

През март Новавакс съобщи, че при клинични изпитания във Великобритания нейната ваксина срещу COVID-19 е показала 89,7 процента ефективност при симптомно протичане на болестта.

Американската компания е обещала да дари 1,1 милиарда дози на програмата КОВАКС.