САЩ удрят Китай с $200 млрд. наказателни мита

Промяната на налозите от 10% на 25% ще стане в петък

Новини
17:13 - 08 Май 2019
1967
САЩ удрят Китай с $200 млрд. наказателни мита

Съединените щати ще повишат митата за китайски стоки на обща стойност 200 млрд. долара годишно. Промяната от 10% на 25% ще стане в петък, като службата за външна търговия на САЩ ще създаде процедури за изключването на отделни продукти.

Това е записано в съобщение, публикувано днес във Федералния регистър - еквивалентът на Държавен вестник в България, пише „Дневник”.

Това става малко преди във Вашингтон да пристигне китайският вицепремиер Лю Хъ за търговски преговори в четвъртък и петък. Тази среща е смятана за последна възможност за постигане на сделка, с която да се избегне рязкото вдигане на митата за Китай, наредено от президента Доналд Тръмп.

От миналата седмица американски представители твърдят, че Пекин е направил крачка назад от готовността за споразумение, а основният спор е около механизма за прилагане на договореното и графика за отмяна на досегашните мита в търговската война.

"Причината за китайското оттегляне и опити да предоговарят търговска сделка е искрената им надежда, че ще могат да "преговарят" с Джо Байдън или някой от много слабите демократи", написа Тръмп днес в туитър, имайки предвид предстоящите след година и половина президентски избори в САЩ. "Познайте - това няма да стане! Китай току-що ни информира, че идват в САЩ за сделка. Ще видим, но аз съм много щастлив с над 100 млрд. долара годишно от мита, пълнещи американските сметки."