САЩ: Украйна сама да прецени дали да удря по Русия

Вашингтон е помолил да не се атакуват руски семейства и да не ликвидират конкретни лица

Новини
12:39 - 10 Декември 2022
2472
САЩ: Украйна сама да прецени дали да удря по Русия

САЩ дава "зелена светлина" да удря по Русия. Това твърди британският вестник "Таймс", който се позова на собствени източници в Пентагона.

След масираните удари на руските войски по жизнено важната украинска инфраструктура САЩ вече по-малко се безпокоят, че атаките на Киев по далечни цели ще ескалират ощ повече конфликта. "Затова на Украйно е позволено да преценява сама как да използва предоставеното й оръжие", пише "Таймс". 

"Ние не казваме на Киев: Не удряйте по Русия или анексирания Крим! Ние не можем да им казваме какво да правят. Те сами решават как да използват оръжието си. Настояваме само при използването на оръжието, доставено от нас, да се спазват международните закони за войната и Женевската конвенция", цитира изданието източник в Пентагона. Вашингтон е помолил да не се атакуват руски семейства и да не ликвидират конкретни лица.


На 5 декември руското МО съобщи, че военните летища в Саратовска и Рязанска област са били атакувани с дронове, в резултат загинаха трима души. Според руските военни зад нападението стои Украйна. 

До момента Украйна не е потвърдила участието си. Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк написа, "ако често се пускат разни неща във въздушното пространство на други страни, рано или късно неизвестните летателни обекти се връщат към мястото на излитане". 

Военни летища в Саратовска и Рязанска област са били атакувани днес сутринта от дронове. Възможно е да са повредени ядрени ракетоносци, съобщи Moscow Times. В социалните мрежи се появиха видеозаписи
Атаките по летища в Русия продължават и днес.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, заяви, че войната в Украйна може да прерасне във война на  Русия с НАТО. Но той се надява такова развитие да бъде избегнато. Столтенберг даде интервю за тв канала NRK.

Според него до мир може да се стигне единствено благодарение на "силна Украйна". С което обясни оръжейната помощ на страните от НАТО за Киев. 

"Ню Йорк таймс" го цитира, че той разбирал онези, които са уморени вече от конфликта и са недоволни от повишението на цените на храната и енергоносителите. "Но на Запада ще се наложи да плати много по-висока цена, ако Русия победи", казва генералният секретар.