САЩ въведоха санкции срещу Иран

Новини
11:15 - 30 Октомври 2021
1841
САЩ въведоха санкции срещу Иран

САЩ въведоха нов пакет санкции срещу Иран, свързани с програмата за дронове на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, която според Вашингтон заплашва регионалната стабилност. Това съобщи днес американското министерство на финансите, цитирано от Ройтерс.

Американски представители посочиха в изявление, че КГИР предоставя безпилотни летателни апарати на подкрепяни от Иран групировки, включително ливанското шиитско ислямистко движение "Хизбула" и в обхванатата от криза Етиопия. "Разпространението от Иран на безпилотни летателни апарати в целия регион заплашва регионалния мир и стабилност. Иран и неговите проксита са използвали дронове за нападения над американски сили, наши партньори и международното корабоплаване", каза американският заместник-министър на финансите Уоли Адейемо.

"Министерството ще продължи да търси отговорност от Иран за безотговорните му и насилствени действия". Обявените днес санкции са насочени срещу четирима души, включително бригаден генерал Сайед Агаджани от КГИР, за когото САЩ твърдят, че упражнява надзор над операциите с дровоне на Въздушнокосмическите сили на Иран. Санкциите са насочени също срещу две компании - "Кимиа Парт Силван" и "Одже Парваз Мадо Нафар", които според министерството осигуряват компоненти за програмата за производство на дронове и оказват друго съдействие.