Съществувала ли е Атлантида?

Зоната на здрача
22:03 - 04 Юли 2022
8807
Съществувала ли е Атлантида?

Малцина учени, ако изобщо има такива, смятат, че Атлантида действително е съществувала. Робърт Балард, океанограф, специалист по подводна археология и изследовател на National Geographic, който открива останките на Титаник през 1985 г., отбелязва, че „нито един Нобелов лауреат“ не е казал, че написаното от Платон за Атлантида е вярно.

И все пак, казва Балард, легендата за Атлантида е „логична“, тъй като в историята са се случвали опустошителни наводнения и вулканични изригвания, включително едно събитие, което има някои прилики с историята за унищожаването на Атлантида.

Преди около 3600 години масивно вулканично изригване опустошава остров Санторини в Егейско море близо до Гърция. По това време на Санторини живеело силно развитото общество на минойците. Но Минойската цивилизация изчезва внезапно приблизително по същото време, когато се случва вулканичното изригване.

Но Балард не смята, че Санторини е Атлантида, защото времето, когато островът изригва не съвпада с времето, за което Платон казва, че настъпва краят ѝ.

Ром вярва, че Платон е създал историята за Атлантида, за да предаде някои от своите философски теории. „Той се занимава с редица проблеми и теми, които бележат цялата му работа“, казва той. „Неговите идеи за противопоставянето на божествената и човешката природа, за идеалните общества, за постепенното корумпиране на обществото – всички тези въпроси за застъпени в повечето от неговите произведения. Историята за Атлантида е по-различно средство да засегне тези теми.“

Легендата за Атлантида е история за смирени, духовни хора, които живеели във високоразвита, утопична цивилизация. Но те станали алчни и дребнави, и разгневили боговете, “защото изгубили пътя и се обърнали към неморални занимания”, казва Орсър.

Като наказание, боговете изпратили „една ужасна нощ на огън и земетресения“, след която Атлантида потънала в морето.