Сатирата обяви номинациите за "Златен кукерикон"

Андрей Аврамов получава Наградата за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев

Култура
11:37 - 16 Март 2020
1152
Сатирата обяви номинациите за "Златен кукерикон"

Театрални творци, създатели на комедийни спектакли, ще бъдат отличени за четвърти път. Това е жест на внимание от страна на трупата на Сатиричния театър "Алеко Константинов" към колегите от страната, които развиват комедията и сатирата на театрална сцена. Церемонията по връчване на Националните награди за хумор и сатира "Златен кукерикон 2020" към момента е насрочена за 7 април от 19.30 ч. в Сатирата.

Водещи ще бъдат Александра Сърчаджиева и Калин Сърменов. Трупата на театъра не подлежи на номинации и награди, уточняват организаторите.

Наградата за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев тази година получава известният актьор и театрален режисьор Андрей Аврамов.

В категорията за спектакъл са номинирани "Мъжка задушница" от Емил Бонев по книгата на поп Минчо Кръстев "Видрица", реж. Емил Бонев на ДТ "Сава Огнянов" в Русе; "Свекърва" от Антон Страшимиров, реж. Петринел Гочев на ДТ "Рачо Стоянов" в Габрово; и "Слава" от Питър Куилтър, реж. Стайко Мурджев на ДТ "Н. О. Масалитинов" в Пловдив.

Изборът за режисура ще бъде направен между Борислав Чакринов за постановката "Умопомрачение" от Сам Бобрик, копродукция на ДТ "А. Будевска" в Бургас и Театрална къща "Viva arte"; Боньо Лунгов (постановка) и Константин Каракостов (режисура) за "Хитър Петър" от Маргарит Минков в Столичния куклен театър; и Малин Кръстев за постановката "#Лъжи ме, обичам те#" от Алън Ейкборн на Театър "Бонини".

В категорията за мъжка роля приза си оспорват Герасим Георгиев-Геро в "#Лъжи ме, обичам те#"; Кръстьо Лафазанов в "Приятна жена в лоша компания" от Андре Русан, реж. Юрий Дачев в НТ "Ив. Вазов"; и Михаил Билалов в "Енергични хора" от Василий Шукшин, реж. Николай Урумов на ДТ "Гео Милев" в Ст. Загора.

За статуетката за женска роля се конкурират Вяра Табакова в "Облог" от Дейвид Линдзи-Абер, реж. Стефан Спасов в НТ "Ив. Вазов"; Нона Йотова във "Влюбена, сгодена, изчезнала" от Щефан Фьогел, реж. Елена Панайотова в Театър 199 "В. Стойчев"; и Радосвета Василева в "Жена без значение" от Оскар Уайлд, реж. Стоян Радев в Театър "Българска армия".

Номинации в категорията "Млада надежда" получават Веселин Петров - режисьор на постановката "Бог" от Уди Алън в ДТ "Ст. Киров" в Сливен; Владимир Богатинов - за ролята на Джордж Пиджън, секретар в "Извън контрол" от Рей Куни, реж. Венцислав Асенов в ДКТ Враца; и Ивайло Ненов - режисьор на "Три сватби и едно възкресение" по Карло Голдони в ДТ "Сава Огнянов" в Русе.