Саудитска Арабия иска да евакуира гражданите си от Судан заради боевете

Битката за власт между двамата генерали доведе до стотици жертви само до момента

Новини
12:37 - 22 Април 2023
2696
Саудитска Арабия иска да евакуира гражданите си от Судан заради боевете

Саудитска Арабия преговаря за евакуация на поданиците си и гражданите на "братски" страни от Судан, където бушуват сражения, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на саудитското външно министерство.       

Боевете в Судан започнаха преди седмица.

До момента, по данни на Световната здравна организация, при сраженията в африканската страна са загинали най-малко 413 души и са ранени 3551.

СЗО досега е регистрирала 11 атаки срещу здравни заведения в страната и е призовала подобни атаки да спрат, каза говорителката на организацията Маргарет Харис.

Говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър каза, че се съобщава за най-малко 9 убити деца при боевете, а повече от 50 деца са били ранени.

Той предупреди, че боевете излагат на опасност живота на суданските деца, които и без това страдат от недохранване.

"Судан и без това се слави с един от най-високите показатели на недохранване сред децата в света", каза пред журналисти Елдър. "Сега е спряна ключовата животоспасяваща грижа за близо 50 000 деца, страдащи от остро недохранване. Това създава опасност за живота им", добави говорителят, цитиран от БТА.

СЗО и по-рано е призовавала двете страни в конфликта да отворят хуманитарни коридори за здравни работници, пациенти и линейки, посочва Ройтерс.

Продължилата седмици борба за власт прерасна сражения миналата събота между силите на двама генерали, които взеха властта с преврат през 2021 г: шефът на армията Абдел Фатал ал Бурхан и заместникът му Мохамед Хамдан Дагло, който командва паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП).