Саудитска Арабия заплашва световния футбол

Спорт
11:27 - 19 Юли 2023
1271
Саудитска Арабия заплашва световния футбол

Потенциалният растеж на саудитската футболна Про Лига от регионален в глобален шампионат не представлява заплаха за Мейджър Сокър Лигата (МЛС), заяви комисионерът на американското първенство Дон Гарбър.

Про Лигата направи големия си удар през миналия декември с трансфер на Кристиано Роналдо, който бе последван от редица суперзвезди от европейските първенства. Сред тях е и актуалният носител на "Златната топка" Карим Бензема.

"Всъщност, за футбола е положително, че има първенства, които тепърва се появяват на пазара, правят големи инвестиции и вдигат огромен шум", заяви Гарбър пред журналисти във Вашингтон преди "Мача на звездите" на МЛС.

"Дълги години това важеше за нас, но в момента ние се намираме в различен етап от развитието ни. Не гледам на Про Лигата като на заплаха за МЛС, а като нещо положително за футбола. Искрено им желая успех".

Гарбър добави, че се надява клуб от МЛС да срещне такъв от Саудитска Арабия на Световната клубна купа, на която САЩ ще бъде домакин през 2025. Той смята, че растежът на Про Лигата е сходен с този на зона КОНКАКАФ, която обединява Северна Америка, Централна Америка и Карибите.

"Подкрепям проекта в зона КОНКАКАФ, защото съм пряк свидетел на инвестициите, които се правят тук", продължи той.

"Харесва ми да виждам как и останалата част от света започва да играе важна роля във футболното семейство. Без значение дали това се случва в Саудитска Арабия, Азия или някои първенства в Южна Америка".