Съветът на Европа призова Румен Радев да не подписва забраната на пропагандата на ЛГБТ+ в училищата

Властите трябва да се борят с дискриминацията на ЛГБТ+ хората, заяви комисар Майкъл О'Флеърти

09:50 - 13 Август 2024
2614
Съветът на Европа призова Румен Радев да не подписва забраната на пропагандата на ЛГБТ+ в училищата

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти заяви, че е „дълбоко обезпокоен“ от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу пропагандата на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва.

„Дълбоко обезпокоен съм от закона за забрана на т. нар. ЛГБТ+ „пропаганда“ в училищата, приет наскоро от българския парламент. Призовавам президента Радев да не го подписва. Властите трябва да се борят с дискриминацията и враждебната риторика срещу ЛГБТ+ хората, включително в навечерието на изборите“, заяви Майкъл О'Флаерти в социалната мрежа Х.

През есента у нас ще се проведат седми парламентарни избори за последните три години.

Припомняме, че депутатите забраниха в училищата да се говори за различна сексуална ориентация и полова идентичност. Това стана след като бяха гласувани на първо и второ четене промени в Закона за училищното и предучилищното образование.

Текстът прави незаконно „насърчаването на нетрадиционна сексуална ориентация“ и на полова идентичност, „различна от биологичната“, по подобие на унгарски закон, който беше остро критикуван от Брюксел.

Законът предизвика протести пред сградата на Народното събрание, като над 7000 души искат от президента да наложи вето върху законовите промени.