Създават спецзвено в МВР , тип „Хавай 5.0“

Новини
16:35 - 17 Януари 2020
5492
Създават спецзвено в МВР, тип „Хавай 5.0“

В структурата на МВР ще се създаде спецзвено, което да действа при терористични заплахи, кризи със заложници, борба с безредици и арестуване на особено опасни престъпници.

Това решиха на първо четене депутатите от 44-ото Народно събрание, които прокараха поредните промени в закона за МВР, с което дадоха зелена светлина за създаването на нова главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“.

Новата дирекция ще е с вертикална структура и на пряко подчинение на Министерски съвет, а не на главния секретар, както са настоящите областни дирекции.

Всяко едно от 8-те териториални звена ще има командир, който ще ръководи независимо звено с изключителни правомощия.

С новата структура на Жандармерията и досегашното СОБТ (антитерористичното звено), логично се правят аналогии с популярния телевизионен сериал „Хавай 5.0“, пише flagman.bg. В основата на хитовата лента са случаи, които спецзвеното разрешава най-големите кризи в 50-ия щат и е на пряко подчинение на губернатора.

Идеята за новото суперзвено е да подготвя отряди от спецполицаи, които имат отлична физическа подготовка, умения за боравене с оръжие и придобити знания как да се движат в тактическа формация, така че да имат контрол върху средата.