Сбогом, красавице: Почина "момичето от Ипанема" (видео)

Бразилската певица Аструд Жилберту си отиде на 83 г. * Взела само $ 120 хонорар за световния си хит

Новини
22:36 - 06 Юни 2023
128906
Сбогом, красавице: Почина "момичето от Ипанема" (видео)

Аструд Жилберту – бразилската певица, изпълнила първа една от най-записваните в различни версии песни в историята, „Момичето от Ипанема“ (The Girl From Ipanema), почина на 83-годишна възраст, предадоха световните агенции. С чувствения си глас тя превърна композицията в световна сензация и символ на боса нова. Новината за кончината й бе потвърдена от нейния син, басиста Марсело Жилберто.

Спомнете си песента с нейния лиричен глас:

Аструд е омъжена за известния бразилски музикант и певец Жоао Жилберту, когато по време на сесия за запис на албум със саксофониста Стен Гец, издател решава да се добавят и вокали на английски език към мелодията, първоначално композирана от Антонио Карлуш Жобим с португалски текст от Винисиуш де Мораеш. Така Аструд се включва в една от най-успешните парчета. Впоследствие албумът печели 4 награди „Грами“ и се продава в над 2 милиона копия. Макар да се твърди, че Аструд е получила само $ 120 хонорар за сесията, след вокалния си дебют тя прави блестяща кариера, записвайки и концертирайки с титани като Куинси Джоунс и Чет Бейкър. Има дует и с Джордж Майкъл.

Родена в източния бразилски град Салвадор, щата Баия, и израснала в Рио де Жанейро, Жилберту се превръща в неочаквана суперзвезда за една нощ през 1964 г., благодарение на това, че знае достатъчно английски… Аструд Жилберту е разказвала,  че тогава съпругът й казал, че има изненада за нея в звукозаписното студио.

„Умолявах го да ми каже каква е тя, но той категорично отказваше… По-късно, докато репетираха със Стен, когато бяха в разгара на песента „Момичето от Ипанема“, Жоао ме помоли да се присъединя и да изпея припева на английски, след като той току-що беше изпял първия куплет на португалски. И аз го направих“, обяснява тя. 

Аструд Жилберту изпява „Момичето от Ипанема“ в лежерен, небрежен стил, повлиял по-късно артисти като Шаде и австралийката Сюзън Вега. Думите на песента, изпълнена от нея, обаче ще бъдат запомнени като малко други от епохата:

„Висока, загоряла, млада и прекрасна,
момичето от Ипанема се разхожда
и когато минава
всеки, когото подмине, казва: „Ах“...

„Момичето от Ипанема“, издадена като сингъл със соло вокалистка Аструд Жилберту, се превръща във вечна класика, която се нарежда непосредствено след „Вчера“ на "Бийтълс" като най-изпълняваната песен в съвременността.

Аструд се е омъжвала два пъти и има двама синове, които работят с нея. След комерсиалния си връх тя остава популярна като изпълнител на живо – както на кавъри, така и на собствени авторски композиции, а пеенето й става все по-топло и джазово.