СБОГОМ НА ГУМИТЕ! Хормонален гел замества презерватива

Вълшебното кремче прави секса не само по-безопасен, но и по-дълъг

Актуални новини
15:17 - 27 Юни 2019
3538
СБОГОМ НА ГУМИТЕ! Хормонален гел замества презерватива

Двойка от Единбург е сред първите в света, които използват мъжки хормонални контрацептиви. 29-годишният Джеймс Оуърс и 27-годишната Даяна Бардсли са част от проучване на Университета в Единбург, в което участват 450 двойки, които разчитат на хормонален гел като единствена форма на контрацепция през следващите 12 месеца, предава BBC.

Гелът е смес от прогестерон и тестостерон. Прогестеронът изключва производството на сперматозоиди в тестисите, тестостеронът компенсира спада, който това причинява. Надеждата е, че двойките в дългосрочни взаимоотношения могат евентуално да използват гела като алтернатива на противозачатъчните хапчета.

"Дозаторът е малко като този на луксозните пасти за зъби", разказва Джеймс. - "Втривам го в рамото и гърдите и изсъхва за три-четири секунди. Правя го на другото рамо и след това се обличам и денят ми започва", казва той.

Джеймс използва гела от февруари, но е започнал да го използва като единствена форма на контрацепция преди седмица. "Един от страничните ефекти е по-дълъг секс", каза той, но всички негативни странични ефекти са минимални. "Не съм имал промяна в настроението, имам няколко малки петна по гърба си, но те вече се изчистват. Качих един килограм, но това вероятно се дължи на бирата, ако съм съвсем честен", допълва той. 

„Най-положително нещо за мен е, че трябва да се стигне до промяна в контрацепцията. Приятелите и колегите ми по време на работа идват при мен и питат за това", разказва Джеймс.

"Чувствам се много, много положително, че или този контрацептив или други контрацептиви за мъже ще станат достъпни", смята мъжът.

Въпреки това тестовете могат да отнемат няколко години, според д-р Шерил Фицджералд, консултант по репродуктивна медицина в Манчестърския университет NHS Foundation Trust.

След тези тестове, които ще докажат дали този гел е безопасен и се приема добре, ще има нови, по-дълги. Очакванията са да продължат 10 години, смята тя.