Сбогувахме се с големия Иван Налбантов, който обичаше безкрайно семейството (СНИМКИ)

11:35 - 12 Май 2021
8639
Сбогувахме се с големия Иван Налбантов, който обичаше безкрайно семейството (СНИМКИ)

В театъра на "Българската армия" близки и роднини се сбогуваха с големия актьор Иван Налбантов.

В този ден всички си спомняха какъв голям човек беше той. Последните години на актьора преминаха с много здравословни проблеми, но той така и не загуби духа и куража да се грижи за близките си.

Съпругата му Мария, по-известна като Маша, получава рак, който за съжаление се развива много бързо. Докато е жива, тя полага огромни усилия за здравето на съпруга си, като постоянно приготвя сокове от плодове, за да засили слабата имунна система на Иван Налбантов.

"Тя беше наистина страхотен човек, трябваше аз да си отида преди нея", казва след смъртта й актьорът.

Слабостите му са три - семейството, внучката му Ивана и риболовът.  Налбантов има вила в Самоковско, в която прекарва голяма част от последните си мигове. Имотът му става често посегателство на крадци.

Като по-малка внучката на Иван Налбантов се занимава с балет.

Дъщеря му има голяма страст към моторите. След смъртта на съпругата Маша, те продават имоти в София и се местят в Пловдив.

Най-близкото семейство на фамилията е това - на поета Павел Матев, който също си отиде от този свят. Те си гостуват често, Иван Налбантов обикаля цяла България и изпълнява негови стихове.

Едно от любимите занимания на Иван Налбантов беше да отиде сред природата и да копае червеи за риболов.

За разлика от повечето актьори, той не беше от хората, които прекарват свободното си време с чашката.

Обичаше да е сред природата и със семейството си. Заради далеч по-строгата си съпруга, той беше "доброто ченге" във възпитанието на внучката им.

Иван Налбантов е роден на 5 август 1940 г. в Каравелово.

Завършва средно образование в Карлово и ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски.

От 1967 година е актьор в трупата на театър "Българска армия". Има над 100 роли в театъра, телевизията и киното. В свободното време пише поезия и проза.

Преподава сценична реч в НАТФИЗ и води клас по актьорско майсторство в Пловдивския университет. Член е на Съюза на българските писатели. Тленните останки на големия актьор ще останат в Пловдив.

Снимки: Агнес Методиева