СБП ще връчи годишните си литературни награди за стотен път

Култура
17:56 - 12 Април 2022
1595
СБП ще връчи годишните си литературни награди за стотен път

Писателският съюз навлиза в своята 109-годишнина и по традиция в навечерието на 24 май, тази година за 100-тен път български автори ще бъдат отличени с Годишните литературни награди на Съюза на българските писатели (СБП).

Идеята датира от 1923 година, когато проф. Иван Шишманов предлага да има такива отличия. Дори по време на Втората световна война връчването на наградите не е прекъсвало.

Тази година категориите са: награда за роман, за кратка проза, поезия, есеистика и публицистика, литературна критика, драматургия, литература за деца, хумор и сатира.

Само стихосбирките, издадени през 2021 година, чиито автори кандидатстват за годишните награди, са над 90. Почти всички български издателства, които имат литературна продукция, са изпратили за целта книги на свои автори – съобщи в „Артефир“ председателят на СБП Боян Ангелов (на снимката).

Тази година се навършват и 75 години на издателство „Български писател“ към СБП. Съвсем скоро, през април, ще бъде връчена за трети път и литературната награда „Валери Петров“.