СДС се сдърпа с ГЕРБ заради болничните

Сините не харесват и идеята работодателите да плащат за вирусите

Новини
16:07 - 15 Ноември 2019
2427
СДС се сдърпа с ГЕРБ заради болничните

СДС, който е коалиционен партньор от европейските избори насам с ГЕРБ, се сдърпа с управляващата партия заради скандала с болничните. В декларация сините на Румен Христов обявиха, че не приемат за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите.

"Това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични. Предлаганата мярка ги прави измамници по подразбиране, което е недопустимо в едно солидарно и справедливо общество. Каква е логиката, когато не можеш да се справиш със симулантите, да наказваш наистина болните, които трябва да се лекуват и имат нужда от средства? На второ място, предложението да не се заплаща първия ден от болничния ощетява всеки, който добросъвестно си плаща осигуровките, защото той с вноските, които прави ежемесечно, покрива и периодите, в които е в болничен?“, посочват от СДС.

Според партията обаче също толкова несправедливо е да се товарят и работодателите. „Тази мярка беше приета като временна през 2010 г., по време на кризата, но се превърна в постоянна. Тя трябва бъде отменена и болничните да се плащат изцяло от НОИ. На трето място възниква въпросът – докога в България ще се дават болнични единствено по усмотрение на личния или лекуващия лекар, без да е ясно за кое заболяване колко дни се полагат? Трябва да има точен регламент и точна система за контрол“, добавят от СДС.

„Призоваваме Съвета на управляващата коалиция сериозно да преосмисли това си предложение и да го оттегли, защото е несправедливо, недалновидно и води до ненужно социално напрежение“, се посоча още в позицията на СДС.

Позиция срещу идеята за неплащане на първия ден досега изразиха и ДПС и "Воля".