Себ Фетел скочи на УЕФА заради "Алианц Арена"

Пилотът във Формула 1 не е доволен, че не разрешиха стадионът да бъде оцветен в цветовете на дъгата

TOKYO 2020
16:23 - 24 Юни 2021
821
Себ Фетел скочи на УЕФА заради "Алианц Арена"

Четирикратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел разкритикува решението на УЕФА да забрани да освети стадиона „Алианц Арена“ в цветовете на дъгата по време на снощния двубой между Германия и Унгария от група F на Евро 2020.

От градския съвет на Мюнхен излязоха с предложение пред европейската централа да оцветят по този начин стадиона, в знак на подкрепа на ЛГБТ+общността, но молбата бе отхвърлена от УЕФА под предтеска, че това е политически ход.

Това предложение от страна на управата на баварската столица дойде само дни, след като унгарското правителство прие закон, забраняващ разпространението на материали, промотиращи на хомосексуалността или смяната на пола в училищата в страната.

„Не знам точните детайли, но оправдаването на едно такова решение политически мотиви е грешният път. Определено не вреди на никого и смятам, че това щеше да е страхотно съобщение, което те щяха да изпратят, но не им беше позволено. Смятам, че някои институции трябва да преосмислят своя подход към забраната на подобни съобщения. Както казах, не разбирам тяхното решение“, заяви германецът преди началото на уикенда за Гран При на Щирия.

Самият Фетел не веднъж и два пъти е изказвал своята подкрепа към ЛГБТ+общността, като в Гран При на Франция миналата седмица той и неговият съотборник Ланс Строл се състезаваха с цветовете на дъгата по ореолите на своите болиди на Астън Мартин. Освен това в надпреварите в Турция и Бахрейн през миналата година Фетел използва специална каска, отново с цветовете на дъгата и съобщението „заедно като един“.