Седем любопитни факта за първенството на Стария континент

Дежавю за сензацията Гърция през 2004-та, специалният №12 на последните финали

Спорт
15:36 - 05 Март 2024
1981
Седем любопитни факта за първенството на Стария континент

След малко повече от три месеца стартира поредното Европейско първенство по футбол. Това лято 24 отбора ще се борят за трофея "Анри Делоне" по време на финалите в Германия.

Историята на престижната надпревара изобилства с любопитни факти, някои от които може би не знаете.

Представяме ви седем интересни факти от архивите на европейските финали.

1. Първите две нации, стигнали до финала, вече не съществуват

Първото в историята Европейско се провежда през 1960 г., а до мача за титлата достигат съставите на СССР и Югославия. "Сборная" покорява континенталния връх, след като подчинява състава от Балканите с резултат 2:1. Интересното е, че и двете държави вече не съществуват, след като СССР се разпада през 1991 г., а Югославия се разделя на по-малки нации през 2003-та.

2. "Златен гол" решава два поредни финала

През 1993 г. УЕФА въвежда правилото за "Златен гол", което гласи, че първият тим, отбелязал гол в продълженията, печели мача. Така финалите на две поредни Европейски, тези през 1996 и 2000 г., биват решени със "златен гол". Оливер Бирхоф носи титлата на Германия през ’96 във финала срещу Чехия, а Давид Трезеге се превръща в герой за Франция в последната битка на турнира четири години по-късно срещу Италия. Правилото за "Златен гол" е отменено през 2004 г.

3. Един и същ мач открива и закрива финалите през 2004-а

Португалия е домакин на Европейското през 2004-та, а в първия мач от турнира иберийците губят от Гърция с 1:2. Двата отбора излизат от групата и извървяват целия път до големия финал, в който "елините" отново шокират "мореплавателите" след гол с глава на Ангелос Харистеяс (на снимката). Триумфът на гърците е считан за една от най-големите сензации в историята на футбола.

4. Шампионът от 1992-ра дори не прескача пресявките

Друг голям шок в историята на еврофиналите е титлата на Дания през 1992 г. Интересното е, че "червения динамит" отпада още в квалификациите, но се сдобива с квота за финалите след дисквалификацията на Югославия. Скандинавците се възползват максимално от редкия шанс, а във финала разбиват Германия с 2:0.

5. Само един отбор е защитавал титлата си досега

Испания е единственият тим в историята, който е успявал да защити трофея си на европейско. Доминацията на "Ла Фурия" в световния футбол започва с триумф на шампионата на "Стария континент" през 2008 г., а четири години по-късно Андрес Иниеста, Чави Ернандес, Давид Силва и компания отново са №1 на континета след погром над Италия с 4:0 във финала.

6. Специалният №12 на Европейското през 2021-а

Последното Европейско се проведе 12 месеца по-късно от предвиденото заради глобалната пандемия и завърши с титла за Италия (17.00 да я защити това лято). Любопитен момент от турнира е акцентът върху числото 12- мачовете се играха в 12 града от 12 различни държави в периода от 12 юни до 12 юли.

7. Наследството на Делоне

Анри Делоне е първият Генерален секретар на УЕФА и заедно с Жул Риме развиват идеята за създаване на шампионат по футбол на Европа, която е представена пред 1927 г. Делоне не успява да види идеята си материализирана, след като умира през 1955 г. Той обаче оставя огромно наследство след себе си, а трофеят на турнира носи неговото име.