Седмицата: Ах, банана! Старата лява чалга - на геврека в дупката

Политпартийни манифестации веят коалиционни байраци с цел повече маймуни на парламентарния си клон

Политика
17:09 - 21 Май 2021
7264
Седмицата: Ах, банана! Старата лява чалга - на геврека в дупката

В най-дълбокото на трапа сме между скоротечни парламентарни избори. Стартира регистрацията за участници в извънредния вот на 11 юли, а избирателят още не е „регистрирал“ какво му се случи след редовния на 4 април. Само дето като никога в традиционно най-тържествения първи ден на регистрацията, няма никой пред дверите на ЦИК. Срокът е 7 дни, до 26 май – три от които празнични около 24 май. Що ли пред гишето за записване е празно? Поради манифестации! Ама не 24-майски! Шестват партиите в трапа. Предизборни коалиции стягат на бегом, след като се видя, че следизборно обединение за нищо и от никого няма.

Ако някой си мисли, че идеята за спешни партийни обединения е с цел политическа отговорност на обществено-държавно ниво, мисълта му на мига е „оттекла в ряката“. Политпартийното манифестиране на сто процента вее коалиционни байраци с единствената цел да се вкара в парламента, в това число да вкара повече депутати от предишния път. Като всеки се е забил да копае в собствения си трап.

Идеален пример може да е новото патриотично коалиране. След като се тестваха поединично на 4 април, сега на бегом се събраха в едно цяло ВМРО на Красимир Каракачанов, НФСБ на Валери Симеонов и „Воля“ на Веселин Марешки. Съвсем логично и математически, за да не останат под бариерата и на 46-ия парламент.

Други коалиционни творби обаче – все още в „работен режим“, някак си не приличат даже и на проста аритметика. Тия с левите сметки. Подплашената до партийна и политическа смърт от срива на аритметиката й на 4 април лидерка на БСП Корнелия Нинова, се оборудва с отколешно сметалце. Готова да преглътне костеливите му топчета в лицето на натирено-избягалите от Столетницата „млади“ леви като АБВ на Георги Първанов с лидер Румен Петков, като еднолично партийния Георги Кадиев. А, даже и на най-старата млада лява Татяна Дончева. Която на всичкото отгоре в скоротечното 44-то Народно събрание седеше някъде там най-вдясно, с още един депутат на своето „Движение 21“, сред 14-те общо депутати на „Изправи се.Мутри вън!“ в предизборна коалиция с МаяМа и Отровните.

Та баш това така спешно пожелано старо-ново коалиране копае най-голямата дупка. Направо млати в дупката на геврека. Тоя геврек от габровския виц, в който габровче пита геврекчията колко струва дупката на геврека. А след отговора „Нищо“, радостно поръчва геврек с по-голяма дупка. Но най-вече оня геврек от зората на бг чалгата, който разбиваше фурни с текстопението „Ако искаш да усетиш тръпката - поиграй си на геврека с дупката“. Иначе, фразеологически, както и да я въртим тая дупка на геврека, все я използваме в смисъла на нищо, на кръгла нула.

Това и ще се получи от засега втасващия голям коалиционен геврек на фурнаджийката Корнелия. Татяна Дончева, за разлика от Първанов, Петков и Кадиев, все още не го е захапала тоз геврек. Мълчи, даже телефона не си вдига, явно отлежаващ в прословутата тишина на спалнята й. И чака дали пък сегашните й мутренско-отровни (според името им) партньори няма да я разцепят тишината, като й предложат някакъв по-голям геврек. В същото време обаче тоя дето го месят на „Позитано“, баш за Дончева изглежда по-сигурно изпечен.

Едно е да те подредят в тавата с листите на БСП, която, колкото и да се продъни, все пак беше трета тепсия в бързопочиналия предишен парламент, съвсем друго е да разчиташ на малкото канче на Мая Манолова и компания, което се напълни с едва 14 депутати като последна, на косъм парламентарна сила. А в момента нещо дрънчи все по на кухо.

Така де, за Татяна Дончева все пак има избор на геврек. Такъв обаче и практически е съвсем лъжовен за Корнелия Нинова. С тия малки, отдавна изсъхнали гевречета с големи дупки като „новите“ коалиционни партньори от старото време на БСП, лидерката пак си е в същата дупка. Колко пък депутати ще добави с помощта на старите геврекчии? И ако ги добави, нали преди това трябва това добавяне да мине през червените листи, откъдето да извади нейни, сегашни гевречета, и да ги превърне в пълни дупки, в кръгли нули относно превръщането им в депутатски гевреци.

Даже и червеният електорат няма кой знае колко да се впечатли на това „обединение на лявото“, нищо че от БСП-Корнелия го афишират като голямо, даже мега. Все ще си е в този му вид – повече дупка на геврек, отколкото геврек, докато фурната на Нинова непрестанно я дават на късо и вътрешни, и външни електротехници. Постоянно изотвътре кръгът на европейския пекар Сергей Станишев, а изневиделица отвън и Жан Виденов, макар и отдавна превтасал, но пък за много избиратели – от тези на Нинова, все още емблематичен червен геврек.

И да не забравим и още един прясно надут геврек – тоя на президента Румен Радев, който всъщност в момента е баш левият политпартиен фурнаджия. Обрамчил е БСП с геврека си като пръстена на Сатурн самата планета.

Та така, мега коалиционната нова песен на Корнелия си е старата чалга – тая с тръпката на геврека в дупката. Даже минава в още по-знаменитата творба от онова пъвопроходно чалга време – „Ах, банана!“. Да, като пред показен магазин за най-дефицитната стока на соца – бананите, някак си се подреждат в момента Нинова и „новите“ й партньори в „новото голямо обединение“.

Единствено очаквайки влизане в следващия парламент на крилете на “Ох, банана, ах, банана, кеф ми става, щом го хвана“. Което пък лидерката на БСП да отчете, като да е добавила евентуално още гласове чрез още маймуни на червения си клон. К‘во като са само заради банана там, след като само това са възможностите за политически кеф на Ниновата БСП.