Седмицата: Арката е мъртва - да живее Сглобката!

Коментар
14:50 - 11 Декември 2023
7588
Седмицата: Арката е мъртва - да живее Сглобката!

Що „енергия“ мина миналата седмица през новото чудо на София – т.нар. златна арка пред катедралата „Св. Александър Невски“, докато бъде съборена барабар с тайнственото килимче под нея. Като в махмурлук сме след енергийното препиване. Събужда се махмурлията и хоп, докато продължава да му се повръща, почва да се чуди – какъв сега ще е следващият „модел за намеса в градското пространство“. Че тя, арката тази цел целеше – ОБЖИВЯВАНЕ на и настоящия, но и древен пъп на София, там на две крачки от „Света София“.

Та така, с Арката под името „Светлината в теб“ всичко е вече пито-платено. Кой пил – пил и и му е светнало от светлината дето вече е в него, кой платил – платил за цялостната площадна инсталация. Поне ни остана таз дума „обживяване“ да й се чудим и маем. Нещо като „ваканцуване“, ама без да се ходи във ваканция, а само се стои и се дзвери човек на място срещу „градското пространство“. Или пък нещо като „преценя“ – сам си преценя дали да мине по килимчето под арката или да си изпече я кюфтета, я пържоли (според личния бюджет) на Вечния огън в близост, каквато идея вече се завъртя из социалните мрежи за следващо обживяване.

Сигурно е, че и тази дума, като другите две, я няма ни в тълковния, ни в правописния речник на българския език. Иначе, според чичко ни Гугъл, под „обживяване“ в случая може да се разбира „тип поведение на градската общност, чиято цел е непрестанната адаптация към изискванията на времето спрямо менящото се по обхват и степен на усвоеност градско пространство“.

Къде и как да я намерим общността на обживителите примерно може да се пита новият столичен кмет Васил Терзиев. Ама бързо, че май пак ще вали сняг през зимата, и ще е зает да (не)рине други (не)златни арки.

За самата дума може само да й гадаем етимологията. Обживяване най-мяза на оживяване в смисъла на съживяване, почване на нов живот. Но и още от купищата синоними на „оживяване“ са подходящи. Като възвръщам се, окопитвам се, възраждам се, даже възкръсвам. Също: спасявам се, въодушевявам се и т.н.

Ха така! Всичкото туй накуп и през миналата седмица, докато всички клатеха арката, особено се вписа в политпартийната формула на един лидер. На Бойко Борисов, разбира се! Вече не е нужно да се чудят вкупом и партийнобичащите го, и „от душа“ политмразещите го колко се е възвърнал и дали се е възродил или директно възкръснал. ОБЖИВИЛ се е лидерът на ГЕРБ! Че и ежедневно, даже ежеминутно все се обживява – „адаптира се към изискванията на времето спрямо менящото се по обхват и степен на усвоеност не просто градско, а властодържавно пространство". Като винаги е поне една крачка пред останалите – пред (не)коалиционните си партньори от Сглобката на ГЕРБ-СДС с ПП-ДБ. Вдигне уж обща арка Бойко Борисов, и тъкмо най-вече Кирил Петков, но и Асен Василев и Христо Иванов се засилят да минат и те под нея, и той я събори.

Пример за особено ярко обживяване през изминалата седмица е арката „Бойко – премиер!“. Гербери – народни представители, издигнаха този надпис на конструкцията си – много по-ясен дори и от „Светлината в теб“. Ама не понеже Борисов наистина ще се прецака баш сега – дори и през март, да премиерства отново. А за да им дърпа непрестанно тяхното килимче – на (не)партньорите, и да им разглобява техните сглобки в общата Сглобка, та да е сглобена или пък разглобена по неговия модел.

Това е! Като във великата френска монархия: „Кралят е мъртъв – да живее кралят!“. В случая: „Кралят Бойко Борисов е мъртъв – да живее кралят Бойко Борисов!“. Все един и същ, ама щото важното е, че тече обживяване!