Седмицата: Еднорог ли е Кирил Петков или си е с обикновени рога ?

Топ
20:21 - 19 Декември 2021
9966
Седмицата: Еднорог ли е Кирил Петков или си е с обикновени рога?

Дойде новата власт тази седмица на бял кон, като всяка друга, дето идва… пък после си отива с каквото намери да яхне като за последно след дълга, не толкова дълга, по-кратка или съвсем кратко-служебна напоследък езда. По време на язденето на всяка власт на белия й кон му покарват неизменно рога. Не че се превръща в благороден елен – не!

Щото на благородния елен благородното му е, че знае как да си носи рогата. А властовият капацитет у нас обикновено – досущ задължително, се превръща в едър рогат добитък, който в опитите си да остане на белия кон, го превръща във впрегатно добиче и бързо го премазва с каруцата. До еленски благородни неща не достига, освен до такива мезета като еленски бут и филе-елена, за които обаче е известно, че нямат нищо общо с еленското, а са си чисто свинско с име от определен географски обект.

С голям рог обаче се закичи лично премиерът на новата власт Кирил Петков. С един рог! Няма лабаво – имаме си Еднорог! Онова митично създание, на което се приписват красота и изключителни вълшебни качества. Най-често представено като бял кон със златист рог на челото. Ама няма данни някой жив човек да го е срещал извън човешките фантазии, камо ли да го е яздил.

Как се стигна тогава до новата ни политическа фантазия? Оказа се, от личните фантазии на Кирил. Който в първия ден на отминалата седмица, в деня, в който новото правителство се закле в парламента, понеделнишки си обяви мечтите. Има си Петков „една мечта“ – голяма мечта, естествено – малките вече взеха да му се случват. Мечтае новият ни вече премиер-министър не просто да види еднорог, даже не да го яхне, а той самият да е еднорог.

Време е да свалим фантазията от полилея в парламента, накъдето със сигурност е литнала, изречена от трибуната. В речта си вече заклетият Кирил Петков имаше предвид пак нещо изключително рядко, но в качеството му на финансов еднорог – т.нар. стартъп еднорог. Което означава компания, която само за около две петилетки така се е засилила и развила, че има-няма за тия десетина години вече е оценена на стойност над 1 милиард долара. Като за същото това кратко в икономически и финансов план време не просто си връща инвестицията, а и дърпа напред икономиката, технологиите, работните места, заплатите и т.н. все блага, и то не в корпоративен интерес, а в интерес на обикновените хора. Така си е, истински еднорози – мечта! По нашенски речено, с мед да ги намажеш!

Разбира се, най-много такива еднорози има вСАЩ и в Китай. Но пък държавата с най-много еднорози на глава от населението ни е братска Естония, ако имаме предвид близкото ни историческо минало. А колкото до впрягането на тия еднорози и политически, най-близки изяви пък има френският президент Емануел Макрон с програмата си за създаване на компании еднорози чрез милиардни инвестиции в 100 стартъпа. Като се надява поне на една-четвърт да им поникне рог на еднорог ей сега до 2025 г. Е, да, то Франция вече има около 20 компании, оценени над 1 милиард долара всяка.

Само че еднорози, които според фантазиите обичат слънчеви поляни, по нашите златни равнини засега не пасат. Твърди се, че аха-аха да вържем няколко на яслата, ама били продадени нашите стартъпи на чужди фирми или изнесени – заминали да работят в чужбина. А за сведение на новия еднорог, той и министър-председател, причините са си все същите още от времето например, когато той невръстен е заминал за Канада, та чак досега, когато се завърна вече като чист българин. И двете главни причини са: подходящи за паша на еднорози закони и достъп до водопой – до финансиране.

Иначе еднорогът-мечта на Кирил Петков – да, ще е бял кон, но най-вероятно без златен рог. А с ония обичайните рога, с които се сдобива всяка политпартийна организация, когато си легне с властта. У нас на такива им викат обикновени рогоносци. И в народните нефантазии не се ценят никак, камо ли за над 1 милиард, и то в евро.

Така че, като си има една мечта, премиерът Петков да слиза вече от белия кон, нищо че е минала само седмица, откакто го е яхнал. И да спре с общите приказки, па били те и за приказни еднорози. Че както захаросано я е подкарал, ще му поникнат бързо, бързо властовите рога в тая натопорчена от кризи бг обстановка.

А мечтата по оня другия, по-мъжествения рог на еднорог, като едното нищо може да му се сбъдне, като му се върне също толкова захаросан. Има ги и у нас във всяка бутикова сладкарница торти по поръчка под името „Еднорог“. Голяма фантазия! Получаваш пищна кулинарна творба с какви ли не украси, а най-отгоре е забучено някакво яко щръкнало стърчило – демек рог на еднорог.

Ама това е една друга мечта! Едва ли е тази на премиера Кирил Петков! Но пък в крайна сметка и неговият „отбор А“ може да има същия както и досега „план Б“. Като не им се сбъдне управленската мечта, да го предложат пак на избирателя тоя натопорчения уж сладък еднорог от върха на поредната разпаднала се торта, пълна само с обещания във вид на захарен памук.