Седмицата: Ех, защо Цв.Цв. не стана евродепутат!

Коментар
10:14 - 22 Януари 2024
8798
Седмицата: Ех, защо Цв.Цв. не стана евродепутат!

Кофти е да си с висок рейтинг в собствената си партия - като пророк в собствената си държава. Адски кофти, когато не ти си лидерът, а си по-харесван от вожда. То това е изяло главите (понякога и буквално) на много „любимци“ според световната история. А според нашенската, еле пък според политическия ни и властови апетит, си е направо „в реда на нещата“ изяждането.

В момента – през изминалата седмица, му дойде редът на още един от харесваните и от свои, че и от чужди. И то в уж най-младата властова партия – ПП. Дето се записа под името „Продължаваме промяната“, но досега единствено се променя себе си, копирайки тия другите партии – от „статуквото“, дето според Пе-Пе-тата би трябвало да вонят на блато, докато те са дошли да плакнат със светена вода.

За Никола Минчев става дума, дето от дума на дума „променчиците“ се целят да му вземат думата. Толкова харесваният бивш председател на парламента - за когото от ПП спретнаха протести, след като по инициатива на ИТН (когато избягаха от четворната коалиция) и с подкрепата на останалите опозиционни тогава в НС, беше свален от шефския пост – сега и „своите му“ не го щат за същия пост. Нищо, че според т.нар. джентълменско споразумение при властовата ротация на Сглобката, трябваше именно той пак да седне на председателската трибуна на мястото на гербера Росен Желязков.

Ама не! Никола Минчев вече е в графата (не)домашен любимец, след като се оказа с най-висок вътрешнопартиен рейтинг. Което светна лампичката в блатото на промяната – в ПП, да трансформират тази любов в задгранична командировка. Според партийните му „другари“ този рейтинг бил най-рейтингов по отношение на кандидатурите на ПП за евродепутати. И обявиха: „Депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев е с най-висок рейтинг от всички кандидатури за евроизборите. Това е причината той да не е спряган вече за председател на парламента след ротацията, а за водач на евролистата“. Толкоз – бегом за Страсбург и Брюксел, и от там да гледаш българския политико-властови спектакъл през крив макарон, след като ти е толкова прав (рейтингов) твоя макарон.

Още по-интересно в тази може би връзка се оказа друго пак през изминалата седмица. Гледайки как негови колеги по сглобяване се оправят с рейтингите, самият Бойко Борисов като нищо може да се е сетил за отрязаната си десетилетна дясна ръка Цветан Цветанов. Лидерът на ГЕРБ внезапно се покая: „Грешно тогава освободих Цветанов. Ако знаех, че вие (медиите, най-вече националните тв) по този начин ще неглижирате подобни проблеми, защо щях да си причинявам това на партията, дето се вика - дясната си ръка да освободя“. Рече го това бившият дългогодишен премиер за т.нар. Апартаменгейт-2 – като аналогия между скандала по апартамента на отдавнашния зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов и сегашния казуса с продажбата на имоти на столичната улица „Чаталджа“ от Асен Василев и Даниел Лорер от ПП.

Точно така, сбърка тогава Борисов! Трябваше когато през 2019-а извади Цветанов от всички ръководни постове в партията (им), да го прати в Европарламента. Тъкмо тогава бяха предишните редовни избори за евродепутати. Тъкмо и „рейтингът“ на Цв.Цв. в ГЕРБ беше безграничен – той колеше и бесеше, както е прието „убийствено“ да се казва за разни вождове от всякакъв калибър. А Бойко да прогони Цецо дотам от всичко „рейтингово“, та сам да напусне демонстративно „родната“ си партия и да роди друга. Дето е опозиционна, ама само на Борисов.

А, че и файда общодържавно можеше да имаме! Един Сергей Станишев успя да води лявото – целия ПЕС, два мандата, особено когато и него го заточиха от родната му БСП в Европарламента, та да не се бърка тук в лидерските мазни борби, нищо че е един вид шеф на Корнелия Нинова, ама отдалече. Та в този порядък какви можеше да ги забърка именно Цветан Цветанов. Така „структурно“ да ги ошашави примерно всички десни (че и други), в Европейския парламент, та да са му в ръцете, както бяха „структурите на ГЕРБ“. И в Шенген право по суша, освен по въздух и вода, и в еврозоната щяхме да сме още по средата на Цецовия евродепутатски мандат.

А не сега такъв партийно-политически строител като Цветан Цветанов, бившият му „първи“ Бойко Борисов да го използва за подреждане на телевизионната програма.

Но така е, никой не е пророк у дома най-общо казано, както самият Исус го е казал: „Никой пророк не е без почит, освен в своята родина, и между своите сродници, и в своя си дом“. Особено пък, ако като на Никола Минчев му е по-висок рейтингът от на шефовете му – все пророци.