Седмицата: Хак-на им го Конституцията! Депутатите са в (не)ваканция

Коментар
10:02 - 09 Октомври 2023
6936
Седмицата: Хак-на им го Конституцията! Депутатите са в (не)ваканция

Хак да й е, майката да й разгонят на тая нашата Конституция! То тя изначално си беше разгонена – гониха я още като се раждаше, като гладни кучета един вид, тогавашните протестиращи срещу нея депутати, останали в историята като 39-те гладуващи. Ама им се изплъзна, щото другите народни избраници си се хранеха, че и на тях, според слуховете, банички за закуска носели, преди да отидат на работното си място в парламента да се наобядват, после и да се навечерят, че тогава парламентаризмът заседаваше от следобед. И като се роди ни сита, ни гладна конституцията, все си отмъщава за стомашния дискомфорт. Мине се не мине време и някой се сети да й разджурка червата – я заради констипация, я заради разстройство. Заради собствен запек или диария на тоз някой, разбира се.

Но да - хак да й е на Конституцията, като така непрестанно им нарушава комфорта баш на тия от които й зависи санирането. Ей я и сега – пак им се изходи на метеното през изминалата седмица същата тая конституция! Не, не иде реч за това че я почнаха именно със санирането-ремонтирането. То ще си върви напълно конституционно – по „бавната писта“, понеже за „бързата“ трябват 180 гласа, а „за“ ремонтните дейности бяха 161 депутати. Но пък като са поне 160, след два месеца вече всичко ще се случва без да са нужни 180.

Това обаче си е друга писта. В момента конституцията им го хакна на парламентаристите с това че им нарушава предизборната ваканция. Дългогодишна практика е - не конституционна, а просто практика, Народното събрание да не работи преди избори (сега преди тия местните на 29 октомври). За да не се използва (на практика) парламентарната трибуна за предизборна агитация. Обикновено обаче това става за период от седмица или две преди датата на изборите, а сега практически чрез няколко пъти взимане на решение ваканцуващите го докараха до близо месец. Първо решиха да са във ваканция от 6 октомври до 1 ноември, после се ревизираха и пререшиха да няма пленарни заседания до 8 ноември.

Нооо БСП, „Възраждане“ и ИТН изведнъж решиха и те да са сглобка като заедно се направят на опозиция срещу управляващата (не)коалиция. И й поискаха вот на недоверие. То не за друго, а понеже за „Възраждане“ и ИТН предизборната агитация без агитиране в или най-далеч около Народното събрание е електорално невъзможно. А и при БСП от толкова много „де факто“ вотове на недоверие към лидерката Корнелия Нинова, електорат не й остана „де юре“. Според официалните следизборни резултати от избори на избори се топи като сняг на връх Бузлуджа, ама през август – по съборното им време.

Та на новата тройна (не)опозиция нищо не й остана освен да превърнат тази дълга ваканция в (не)ваканция. И да си агитират на воля насред местните избори право от парламентарната трибуна. Само дето по този начин отвориха вратата на Конституцията та тя да им го хакне на всичките там видове сглобки. Понеже вотът на недоверие към правителството е съвсем конституционна парламентарна процедура – залегнала е в чл. 89. Подчинен на конституцията е разбира се и Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание, според чл. 110 на който: (1)Разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. (3)Гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

И така адски конституционно Конституцията прецаква предизборната ваканция на парламента. Като всъщност най-прецаканите ще са тъкмо от (не)опозицията дето го внесоха недоверието тъкмо сега. То със сигурност няма да мине, щото този път ГРБ-СДС няма да свали ПП-ДБ, няма да се саморазглоби, я. А само ще го използва това „недоверие“ да й смени на (не)коалиционната власт поне половината министри със свои, когато настъпи ротацията от „Денков“ в „Габриел“. И лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си я прави точно тая агитация, че не харесва половината (засега) министри на ПП, не само в парламента а под път и над път (все от него построени!) из цялата страна.

Пък БСП, „Възраждане“ и ИТН ще са хакнати и от собствения си вот на недоверие само заради едната им агитацийка от парламентарната трибуна. Ще се окажат от губещата страна на вота баш в разгара на агитацията си за изборите.