Седмицата : Хек(имян) като хеттрик или като мерлуза

Коментар
15:16 - 25 Септември 2023
7260
Седмицата: Хек(имян) като хеттрик или като мерлуза

Е хайде, всичката риба е в тигана – започва пърженето, след като и ГЕРБ-СДС вече си има кандидат за кмет на София. Кандидатирането толкоз се забави, че на човек взе да му щрака в главата дали пък пак няма да бъде цацата Цецка Цачева? А то – Антон Хекимян! Нищо лошо дето се вика, кво толкова – Леля Цецка се наниза на въдицата от шеф на парламента, бате Тони – от телевизионен шеф. И в двата случая кариерният растеж е спорен, виснал на кукичка.

Както е спорна (ама засега) и шикалката, дето се затъркаля през изминалата седмица, още когато внезапно, но официално Антон Хекимян си напусна високата позиция в бТВ на директор „Новини, актуални предавания и спорт“. И мигновено бе спрегнат още преди да е впрегнат, че ще е кметският кандидат на ГЕРБ-СДС за столицата. Та шикалката е: жертва ли с тази кандидатура лидерът Бойко Борисов София, тъй като мислел с поне 2-3 хода напред, може и 3-4. Мислене на по-висок, не толкова на кметския властови етаж, пък бил той и столичен.

Току-виж се окаже, че от шикалката вземе че порасте наистина дъб. Като изобщо не става въпрос за растежа на самия Хекимян, той дори и кмет да стане, ще си е (поне засега, а и дълго) някъде там в подлеса на големия дъб Борисов – демек в храсталака на ГЕРБ. Иде реч за дъскорезницата на Бойко, дето уж щяха да я затварят още през 2020-а, а продължава да си бичи и досега трупи – политически трупове изключително от отбора на противника. Дори така ги разбичи, че то вече няма противници – на по-политически език, алтернатива няма, камо ли нова.

И като стана дума за отбор, някак си нещата си идват по местата с термин от най-популярната отборна игра – футбола. Хем и на самия Бойко Борисов му лепва като за дузпа. А хеттрик е лепенката, дето чрез „Антон Хекимян – кмет!“ трябва да се изпълни един вид като „Петилетният план – за три години!“.

Знае го всеки, хеттрик (от английски: hat-trick) във футбола е термин, който означава отбелязването на три гола от един играч в рамките на един мач. В последно време терминът се използва и за спечелването на три поредни титли от един отбор или играч. В случая „Бойко Борисов“ хеттрикът обаче е именно само чрез дузпи. Би им дузпата на тия дето щяха да му шиткат ГЕРБ-а бързо и завинаги от парламента. С обработване на втора дузпа взе под контрол и изпълнителната власт, като нахендри чрез правителство-сглобка, което се и врътка, уж най-големия си враг – тандема „Кирчо и Асенчо“. Да я изпълняват тая власт, а той да я упражнява чрез контрол. Да ги замеря с шикалки когато и както си поиска. В момента пък чрез хек(имян)трика бие третия шут от хеттрика. На принципа „София не е България“ – пак ги нахендря конкретно в столицата, а за него остава цяла България. И то при положение, че макар София да не е цяла България, властови провал в София категорично носи провал в същата тая цяла България.

Хеттрикът на Борисов, нали все пак се твърди, че е мислен поне 2-3 хода напред, може да се окаже и от т.нар. перфектен, златен вид - когато играчът отбелязва по един гол с двата крака и с глава. Така де, нарита Бойко един вид и с двата крака врага, сега подложи главата на Хекимян да цели топката.

Това всичкото обаче като нищо може да се изтълкува и в една друга посока- не като хек(имян)трик, а само като хек за самия Хекимян. Според „рибния буквар“ хек е именно вид риба. Е не чак шаран, а от семейство Мерлузови.

По принцип хекът си е хищна риба, нооо само през нощта, през деня дреме в поза „стой-млък“ на пясъчното или кално дъно (както дойде). Което в случая върви само към „дневна смяна“. Никакво мърдане дори през нощта при наличието отгоре на това голямо слънце Бойко Борисов, дето успява всичко до дъно да огрее в собствената си партия.

На всичкото отгоре би могло да има и още една рибарска новина за Антон. Хековете, въобще мерлузите, проявяват и канибалско поведение в храненето си - ядат и членове на собствения си вид. Което, като няма кого да схрускаш като новак все пак, особено в политическия смисъл, като нищо води до самоизяждане. Да се вземеш на мезе сам с една кметска кандидатура.