Седмицата: И заживяхме с новата реалност – коронавирус на барбекю

Ще се печем и на слънце, и на скара с Ковид-19, както с другите „банални инфекции“, според желанието ни да се предпазваме от плюнки и сополи

Топ
13:58 - 10 Май 2020
6705
Седмицата: И заживяхме с новата реалност – коронавирус на барбекю

Разхлабваме се! Като се разхлабихме „незаконно“ по Великден с агнешко на барбекю, по Гергьовден скарите задимяха на тиферич напълно „законно“.

След като се вдигнаха КПП-тата и заплувахме из басейните, поседнахме из заведения на открито само на 1,5 метра разстояние и си носим поне навън, напълно според "правилата" предпазните маски под брадата, а не на носа и устата. А коронавируса го печем със затегнати, неразхлабени мерки, само в отделни „огнища“ – там където разхлабването си беше постоянно лично дело на самите давещи се и се получи естествено пламването.

Изглежда така ще е оттук нататък. Все по-вероятно ще се печем с Ковид-19 и на слънце, и на барбекю. В момента световната наука подсказва, че най-общо и лекарства, и ваксини ще са като противогрипните и като за последици от „простия грип“. Ще си живеем и с този вирус, кой колкото желае и умее да се предпазва. Ще се заразяваме повече в тесни затворени пространства, ще си образуваме огнища заради подценяване на елементарни защитни мерки. И най-опасни ще са тези, които дори и в днешно време не пожелаха да се научат как се мият ръце, как се киха и как се бърка в носа.

За останалите съвсем успокояващото е, че дори и на този много коронован в момента вирус, му трябват поне около 15 минути близък контакт без никакви предпазни средства, използвани правилно, разбира се, срещу летящи плюнки и сополи. Така както човек може, а най-вече трябва да се предпазва от некоронованите „банални инфекции“. Кой колкото желае!

Засега, точно поради това желание – още по-точно нежелание, за елементарно предпазване, разхлабването ще е на порции. За едни разхлабване постоянно възходящо около барбекюто – символа на свобода по време на пандемия, поне у нас. За други – тези които попаднат под „короната“ в огнища, ще е напред-назад разхлабването. Толкова напред, колкото по-малко са засега около „барбекюто“.

Все още медиците на първа линия ще са маскирани на „космическо ниво“. После, според възхода на всички нас към „барбекюто“, и те ще се разхлабят до нивото, на което си се пазят от „баналните инфекции“. Като ще се преосмисли и точно това „банално пазене“ и от медиците, и от всички нас, докато щъкаме насам-натам в живота си. Пак който иска да го преосмисли.

Останалите ще се пекат на собствените си и общи „огнища“ заедно с „баналните инфекции“, сред които вече най-вероятно ще е и коронавирусът. Според, да повторим, желанието ни да се предпазваме от плюнки и сополи.

Животът „банално“ ще си продължи с една нова нормалност – лека за нормалните, трудна за нежелаещите нормално да я преглътнат на респираторно ниво - без плюнки и сополи.