Седмицата: (ИЗ)хвърляне на „заразения“ боб! Или как бързат да ни образуват политгазовете

Новини
18:29 - 12 Юни 2020
10550
Седмицата: (ИЗ)хвърляне на „заразения“ боб! Или как бързат да ни образуват политгазовете

Започна спешно хвърляне на „заразения“ боб! Оня който на скорост извлякохме от магазините, та да се запасим срещу корона вируса ли? Не точно! Или поне не само той! Понеже, колкото и да сме се презапасили, тоя боб не стига за разгърналата се бобена атака.

Повсеместно на започналата „пречупка“ на коронавируса – от дифузно (навсякъде) към огнищно (тук-там на тумби) заразяване, бързат да ни образуват газове. Да ни къркори нещо отвътре, та да не си мислим, че всичко е Covid-19. Да ни газират, та да не си мислим, че някак си можем да не сме вече „пречупен“ електорат. Тоя, който политически може да бъде огъван според мерките - мераците, на кой да е политически субект.

След като донякъде се поуспокоихме от коронавируса, поне така ни се иска, на преден план излиза точно хвърлянето на боб, та да не сме спокойни. Да не вземем сега пък да си останем вкъщи, за да почнем да мислим спокойно като общество.

Тия дни например, тревожно хвърляме боб дали няма да увиснем на границата, понеже не сме си платили някоя катаджийска глоба. При положение, че няма как да знаем длъжници ли сме по невръчени фишове и актове. Няма как да знаем дори и когато е платена глоба, дали е отразена в „стройната система“ на „Пътна полиция“. Хвърляме боб и дали когато се излегнем на - о, чудо! – безплатен шезлонг под безплатен чадър, няма да ни таксуват по друг начин.

Най-голямото бобено газиране обаче тепърва предстои – политическото. Даже се започна и без да сме излезли формално от извънредната епидемична обстановка. Всъщност, може пък и затова да беше запазена още „формата“.

Трябва обаче да се бърза с тоя боб. Коронавирусът все пак успя да разбърка политическата манджа. И то в уж спокойната предизборна 2020-а – пак чудо!, без нито едно даване на глас цяла година. Но ни чака много изборната 2021-а – с две гласувания, и за парламент, и за президент. А електоратът се е заел да си (из)хвърля боба за „дребни“ неща, като какво го чака по отношение на заразата и по икономическите, касаещи джоба му, последици от нея. Няма време за такива заигравки – избори ни чакат! Влизайте в час с политпартийния боб! Че кашата е пълна!

Няма политически субект или подреждащ се предизборно сред „субективността“ елемент, неразтревожен от тая каша. 9 месеца преди първото подаване на глас – парламентарното, определящото кой ще е на власт, ситуацията е съвсем куркаща и в червата. Колкото и да му излиза на добре хвърлянето на боб на някого, няма как да е сигурен какво ще се получи напролет догодина в собственото му предизборно гърне. Дали, дори да си доказал, че можеш да печелиш избори, и да си дръпнал пред другите в момента като ГЕРБ, няма да ти се опре със сигурност доста газираният следващ вот – със или без коронавирус.

При положение, че дори и най-добре хвърленият боб, не показва даже кой ще ти е основният опонент. Срещу кого отсега да хвърляш боба, а не просто така на вятъра. Да пикаят, с извинение, срещу вятъра, вече се подреждат нови „пикльовци“ – пардон, предизборни играчи. Дали ще станат изборни, пак само боб може да покаже. Както и да разкрие личните им тайни намерения защо всъщност са решили да се изходят по малка, а защо не и по голяма изборна нужда.

Само за по-малко от месец – докато извънредното положение се трансформираше в извънредна обстановка, новообразуващите газове са четирима – вечната Мая Манолова, завръщащият се във вечността Цветан Цветанов, борещият се в страшни мъки да не изпадне от собствената си вечност Слави Трифонов, а за капак, опитващият се отдалече многообвиняем Васил Божков да разбърка вечния боб – да им изтърка билетчетата на всички като непечеливши. Твърди се, че с това ще се изчерпят „новите партийни проекти“, но знае ли човек какво ще покаже все по-набъбващият предизборно накиснат боб.

И сред старите „бобени шамани“, положението е също точно толкова въпросително - кой срещу кого всъщност ще пикае, докато се развява политически срещу вятъра. От едната страна, естествено, ще е ГЕРБ, като основна управляваща сила в момента. И дотам – от другата страна е само боб. Ровиш, хвърляш и не можеш да познаеш кой ще е баш опонент. След като „основният“ БСП се разджурка вътрешно партийно в собствените си газове.

Та така, този път предизборният боб се задава шарено опозиционен, ама зърнисто дребен. Затова и така спешно ни подхванаха с предизборното газиране, още докато сме в заразата. Едрият, досущ смилянски боб, ГЕРБ тревожно седи на припек, не да се дезинфекцира коронавирусно, а да дебне кой политически „бацил“ ще му излезе най-отпред насреща.

Останалите, докато уж кашлят заразно срещу него, си плюят един на друг под маските, та да заемат тази челна позиция. Понеже с колкото и боб да са се запасили, само на този, който бъде разпознат като голямото бобено зърно срещу действащия голям управляващ, може евентуално да му уври чорбата. След като обаче и избирателят си хвърли своя боб изборно, а не предизборно.