Седмицата: Избиратели, облечете се – избиратели, съблечете се!

Нова политпартийна вълна яхна коронавируса – да се отлагат или не изборите на 4 април

Новини
13:30 - 20 Март 2021
10598
Седмицата: Избиратели, облечете се – избиратели, съблечете се!

Партийци бродят из студа – нов почин в заразното време! Обикалят да агитират около болниците. Температурите на Баба Марта се лашнаха надолу, коронавирусът се изстреля нагоре, без никаква зависимост между двете. Зависимостта с Бабата е от друг характер – хормонална, критическа. Политически обаче хормонално-критическа. Изборно време е, освен коронавирусно.

Политпартийците, изпаднали в тежко протичаща менопауза от години, точно в тази ошашавена изборно-коронавирусна обстановка, си го изкарват на избирателя. По почина на оная даскалица от вица за топлите и студените хормонални вълни на критическата възраст. Която, според коя вълна я залива, загрижено си го изкарва на учениците с: „Деца, облечете се!“, „Деца, съблечете се!“ – през 5 минути.

Та ето на, избирателят в момента не е наясно гол ли е, облечен ли е – да се облича ли да ходи да гласува на 4 април или да се съблича и да си ляга в деня на вота, записвайки се автоматически в графата „негласувал“.

Старата песен, че по време на пандемията избирателната активност ще удря дъно, се поема на нов глас с влизането в сила на новата порция затягащи мерки точно преди изборите. Което „точно“ отприщи наново и политпартийната какафония с датата на изборите.

Насред напредващата предизборна кампания, когато на всеки от претендентите за власт и без социология почва да му светва „къде е той“ в играта за влизане в парламента, започна нова пукотевица за смяна на датата. За отлагане на изборите. Разбира се, пак на хормоналния принцип: вие ми се нещо свят от задаващите се резултати, що да не прецакаме вота на 4 април.

Първа на критическото вълнение май ще се понесе Корнелия Нинова. В БСП вече се обсъждало официално да поискат отлагане на изборите „заради драстичния пореден локдаун“, обявен от управляващите. Понеже от червената опозиция имали сериозни опасения, че след третото „затваряне на държавата“, хората ще са „още по-наплашени и няма да излязат да гласуват“.

Ама си и признават директно от „Позитано“ 20, че като се имало предвид какви резултати се задавали за БСП, основанието да искат отлагане на изборите „става още по-голямо...”. Така де, може пък резултатите „на лято“ или „на есен“ рязко да избуят нагоре. Като се затопли, вирусът и да не си
тръгне, ще настане по-подходящо синоптично време за протестно лашкане по улиците, което Столетницата пак да яхне.

От „третата сила“ „Има такъв народ“ пък обявиха „Има си закон!” – демек изборите са законно насрочени. Само дето сценаристът Тошко Йорданов – партийният лост на Слави Трифонов, го рече това, признавайки, че не е запознат „с идеята“ да се отложат изборите. И как да е, други са му грижите - да запушва дупките в чисто новата партия, от която активистите им се разбягаха, след като им спуснаха листи, подредени горе на върха в „народната“ новоизфабрикувана партия.

Останалите претенденти за парламента са на хормоналната вълна, че и да се отложат, и да не се отложат изборите, все ГЕРБ ще е виновен за „менопаузата“ на опозицията.

А пък в крайна сметка кой ще се облича и кой ще се съблича в собствената си политическа критическа, използването на „отлагане на изборите“ ще им е на всички вкупом нов коз да (пре)цакат електората.

Ако се приеме отлагането от президента Румен Радев, който по конституция насрочва изборите, ще се
вдигне вой колко пари и „обществена енергия“ за погубени. Ако изборите си останат на 4 април, воят ще е колко гласове са погубени, без значение дали наистина евенуална ниска изборна активност ще е от страх пред коронавируса.

Така и в двата случая, всеки който партийно пожелае, ще „има основание“ да оспорва легитимността на парламентарното мнозинство. Но най-вече всеки да се оправдае за ниските си резултати на изборите и да се обяви за „морален“ победите. Както всеки път всички са победители и без коронавирус. И е така, у нас изборите не са, за да се постигне изначалната им цел – демократично посочване кой да е НА власт. У нас целта е кой да е ВЪВ властта, без значение управляващ или опозиция.