Седмицата: Изродени на 11 юли! Между деня на зависимостта и вдигането на бастилиите

Всички варианти за редовна власт след летния вот клонят към недъгавост – даже към предварително мъртво родени

Топ
14:06 - 02 Юли 2021
7024
Седмицата: Изродени на 11 юли! Между деня на зависимостта и вдигането на бастилиите

Скоро, много скоро – часове ни делят от най-предизборната седмица за това лято. Имахме такава напролет, много вероятно ще има и есенна, като едното нищо - и зимна. Не че нещо интересно ще се случи сега в лятната. Всичко, ако изобщо нещо на практика е казано, вече сме го чули. Пожелалите уж властта са си същите. Даже на компромати между тези същите партийни мераклии не може да се разчита, за да стане поне малко по-забавно. Щото служебното правителство някак си иззе функциите на политическите партии дори и в тази посока.

Цяла седмица преди да произведем жежко гласуване на 11 юли, можем да си преповтаряме „наученото“ от предишния вот на 4 април. Че когато партиите не ни говореха наистина предизборно, резултат ще е също толкова без визия и план и следизборно. Освен че пак ще се настанят в парламента пак същите. А после ще го мисл(ят)им правителствено.

Ако някой пък си е помислил, че ще сме родени един вид на 11 юли, ще си имаме и ние важна, прераждаща дата между националните на американците и французите на 4 и 14 юли, няма да е точно така. Няма да сме родени, ще сме изродени на 11 юли. Ще се изродят – в смисъла на изкривяване, недъгавост - по всичко личи пак нещата. И вместо 11 юли да ни се окаже и на нас я ден на независимостта, я на падането на Бастилията, ще се насадим между зависимостта и вдигането на бастилиите.

Какво друго, като „политическият ни елит“ – претендентите уж за властта, си играят на партии на „протеста“ и партии на „статуквото“, като сами не знаят кой какъв е, камо ли избирателят да разбере кой къде е – така са се преплели без дневен ред, камо ли с поглед отвъд деня 11 юли.

И така, само седмица преди вота, предстоящата да се случи изроденост, недъгавост се преплита в няколко варианта.

Първият е на евентуалната протестна тройна коалиция от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се. Мутри вън“, които могат да съставят самостоятелно управление „на промяната“ – на „независимостта от ГЕРБ“, ако вкарат в парламента общо минимум 121 депутата. Ама няма да могат, дори и да искат те да са промяната. А те и не искат, освен че не могат, предпочитат си да са на топло в собствените партийни бастилии, все пак там и дажба получават.

Вторият вариант е, ако същата тройка не успее да си докара 121 свои общо вътре в парламента, но са поне 100 – даже 120. Тогава могат, ако искат, да го играят с правителство на малцинството. Като разчитат на тук-там подкрепа от други депутатства, извън тяхното малцинствено мнозинство. Я на четвъртия „протестър“ БСП, който обаче им е в графата „статукво“, я на друг от същата графа. Само дето така и зависимостта, и бастилиите стават още по-бетонирани, и то извън собствените им зависимости и зидове.

Третият вариант пък прескача отсреща. Ако протестърите са с под 121 депутати, даже да го докарат 100 – 110, останалата част в парламента са на практика мнозинство –ГЕРБ, БСП, ДПС, плюс евентуално и други мини, съвсем зависими бастилийки. Само дето тая политариметика ще е гробокопачна за всеки един от сумарните й елементи. И това жертвоприношение в името на някакво си правителство с обща каца, и най-големите политмазохисти няма да си го причинят.

Същата смертелност важи и за вариант голяма коалиция 2+ - между ГЕРБ и „Има такъв народ“ плюс някои други „патерици“ за тук-там. А и най-голямото обезглавяване в случая ще е за Слави Трифонов.

Така че, който и да е вариантът за евентуално съставяне на редовно правителство след нередовния летен вот, все ще е съвсем недъгава работа – даже не изродено, направо мъртво родено. А на избирателя няма да му останат дори и ония странични екстри на празнуването на Деня 11 юли. Като например пикник с хот дог, картофена салата и запечен боб, надяждане с пай и диня, мажоретки, както е на Деня на независимостта. Или балове, концерти, заря и военен парад, като в Деня на падането на Бастилията.

Е, може обаче да се порадва на мажоретки в истински военни униформи, предвождани и след този вот от президента Румен Радев.