Седмицата: Как да го псуваме коронавируса? И по Коледа, и след Великден

Топ
11:07 - 07 Ноември 2020
9104
Седмицата: Как да го псуваме коронавируса? И по Коледа, и след Великден

Псуваме го коронавируса и „опълчението“ с маските срещу него не само зад кадър в ефир. „Масово“ и „поголовно“ го псуваме, та „майката да му разгоним“. Само дето, ако ставаше с псувни, братята сърби отдавна да са се самоваксинирали. Нямаше да се мъчат с крути мерки още през лятото, когато ние решихме, че сме му разказали играта и се… наиграхме. В момента нашето псуване на заразата е с по над 4000 лепнали я на ден при по-малко от 7 млн. население. Сръбското псуванье рядко качва над 2000 заразени дневно при доста над 8 млн. население.

Така че, с псувни явно не става. Но пък е разтоварващо в това безидейно положение. Без идея кога може да му се види краят. И баш от там ни идва силата яко да ругаем – от безсилието. Щото, попържайки всичко коронавирусно наред, искаме ей сега някой да ни каже, „длъжни са!“ докога ще ни пържи „това чудо!“.

И чудесата у нас се случват точно на ниво псувня – на вулгаризъм с всичките му синоними: просташки, банален, пошъл, прост, груб, тривиален, изтъркан, долен, обикновен, простонароден, площаден. Съвсем вулгарно ни поднасят това, което искаме да чуем – прогноза кога „изчезва“ К-19. Според гадател-астролог, това ще се случи ей сега – към 17 ноември, този месец в тази година. Според властта няма да е чак толкова скоро, а някъде през февруари – март догодина, баш преди изборите за нов парламент, разбира се.

И двата варианта са си директни псувни, нищо че са на поднос, който сами сме си пожелали. Няма как тези „предсказания“ да не са вулгарни на базата на това, което наистина сме си поднесли, сервирали. Претоварени болници, бродещи насам-натам пациенти, изнемогваща лекарска помощ, тромаво и бавно здравеопазване, сложни процедури за тестване, ако не се забързат с лично плащане.

И т.н., и т.н. Въпреки всичко което се направи и се прави и у нас от началото на пандемията, „изведнъж“ напливът от заразени изпревари това „всичко“. И въпреки на практика коректното извинение, че е така по „всички земни кълбета“ на света.

И тук се вклинява нашенската голяма псувня – вместо целокупно да се борим да оцелеем, да се самозалъгваме и да чакаме, да искаме да ни излъжат. Че ей сега – най-много до Коледа, всичко ще си е постарому, даже ще си пазаруваме масово за Бъдни вечер. А до Великден вече ще сме забравили, как сме се притеснявали преди Коледа.

Само дето, там където не псуват „лечебно“ коронавируса, вече ги предупредиха с истината. „Едно е сигурно: до Великден пандемията няма да е отшумяла“, заяви водещ германски вирусолог. А за „после“ ще видим: евентуално, ако не й се пънем на заразата само с попържни, положението може да се нормализира, ама чак през лятото идната година. За зимата догодина нищо не се казва в тези истинските прогнози.

Та така, засега можем да си го псуваме коронавируса и за Коледа, и след Великден. Като залагаме кога всъщност ще е това следвеликденско чудо. Щото ВеликденЪТ на ония с истинските прогнози през 2021-а се пада на 4 април, а нашият е на 2 май. Ама пък месец ни дели. И ще имаме време цял месец да се напсуваме „като за последно“. А за отскок, и на избори ще сме били по време на Великите пости.