Седмицата: Кой нахапа ябълката на змията! Бог Слави или Адам Иванов и Ева Манолова?

Топ
15:20 - 16 Юли 2021
8676
Седмицата: Кой нахапа ябълката на змията! Бог Слави или Адам Иванов и Ева Манолова?

Библията казва: Шест дни бяха употребени за делото на Сътворението; на седмия ден Бог си почина. Така си е: Божието творческо дело е завършено в края на шестия ден. Цялата вселена, в цялата си красота и съвършенство, била напълно оформена за шест дни. А при завършването на Своето творение, Бог заявява, че то е добро. И понеже е така, добро е, Бог има право да си почине в Ден седми. Не за да демонстрира, че е изморен от Своите творчески усилия, а да обозначи, че творението е завършено. Ееех, библейски съвършенства! А питате ли го новия политпартиен не просто Бос, а направо Бог Слави как я кара без почивка? И то на бясна скорост – по-бърз и от самия Господ.

Тъкмо Слави Трифонов изпраска - тази седмица в понеделник, на спешни обороти – за Един ден, проектоправителство още в деня след парламентарните изборите – още преди конституирането на самия парламент, и далеч преди да им дойдат времето на мандатите за кабинет, и се оказа, че НЕ Е ДОБРО. Разтури го след два дни и сега Го чакаме - за добро ли, за зло ли.

Защото на Бързия бог Слави, както със засилка метна уж доброто, така и по-бързо му се върна злото. Отново някак си по библейски – онова ябълково-змийското зло. В което са забъркани вече и първите човеци – райските Адам и Ева, на които Господ заръчал да не ядат ябълки от чудното дърво. Ама изпълзяла змията, съблазнил с ябълка Ева, а тя накарала, разбира се, и Адам да си отхапе. После им светнало, че са голи и се скрили в гъсталака. А пред Бог Ева се извинила, че змията ги е излъгала, а Адам се оправдал, че да, змията излъгала Ева, но Ева подлъгала него. Последствията ги знаем, змията се влачи и до днес по корем и хапе човеците, както Господ я проклел. А първата човешка двойка била изчегъртана за непослушание от рая доживот, барабар с поколенията й.

При новия Бог Трифонов нещата са почти същите, само малко по-омешани като последователност, явно заради далеч по-скоростното Славитворение. Новите Адам и Ева – Христо Иванов и Мая Манолова, начело на „Демократична България“ и на „Изправи се! Мутри вън!“, Го чакаха новия си Господ отдавна, поне от априлските избори, покатерени на ябълковото дърво. А змията направо си я бяха сложили в джоба, нищо че са голи. Чакаха само да минат юлските избори, да дойде Бог Слави с най-голяма кошница от вота, и да обрулят ябълките – бам, и те в джобовете „за една обща нова власт“. Само че Трифонов не им се яви. А им съобщи с видео от телевизора, че сам ще си подрежда ябълките, даже вече ги е подредил, начело с премиер Николай Василев.

И се оказаха Адам Иванов и Ева Манолова задочно уволнени от рая – без представители в новата власт, без преговори с Бог Слави, без сядане на една маса с него или поне с подопечните му райски сценаристи. Ама не побегнаха те прогонени през райските двери, та да се скитат немили-недраги доживот. Озъбиха с, че като вече са нахапали райските ябълки, са разбрали, не че са голи, а че са съвсем облечени, напълно готови да му прецакат на Трифонов светкавичното правителство, като не го гласуват в новия им рай, пардон парламент.

Съвсем змийска работа се получи. За 2-3 дни след деня на сътворението на първия проектокабинет, Адам Иванов и Ева Манолова си помислиха, че са яхнали Господ. Само дето Бог Слави даде заден, хрупайки си своята ябълка, за да прави друго добро – по-добро правителство. Изчегърта проектопремиера Василев и сега се чака да качи на ябълковото дърво някой друг, като и проектоминистрите да ревизира. Като този път Богоизбраният на 11 юли - веч спечелил цели 65 от 240 депутати, а не „само“ 51 според априлския вот - през устата на подопечните си по-дребни партийни сценаристи, първо рече кои са виновни за разтурянето на първия му проект и предварително посочи кои ще са виновни, ако не се случи и вторият Му.

Все на Адам и Ева, по-известни като Иванов и Манолова, им се пада да носят вината, като този път са предварително предупредени, ако пак рекат да не гласуват Трифоновия подновен кабинет. И така два пъти да отхапят Божията ябълка на Слави Трифонов за по-малко от 7 дни.

Е, ще видим какво ще се получи с тоя ябълков компот със змийска отрова. Но пък сега всички ще си почиваме – и Бог Слави, и Адам Иванов, и Ева Манолова, и евентуално целокупният гласоподавател. Ще отдъхне избирателят като нищо не само на седмия ден, а една-две седмици дори. И ще (до)чака кога пак ще стане зло – кога точно тримата ябълкогризачи, барабар и с останалите от 46-тата Райска градина, предварително разпердушинена от „безбожния вот“ на дребни киселици, пак ще го призоват да гласува. А после пак ще го обвинят, че не те, а той, подаващият глас даже и с машини, им е изял ябълките и не могат да си приготвят достатъчно удобен ябълков пай.