Седмицата: Копейкин серви(са)тьора на Бългериън оупън

Коментар
23:05 - 16 Януари 2022
6452
Седмицата: Копейкин серви(са)тьора на Бългериън оупън

Чу се идея тенис звездата Новак Джокович, когото не пускат неваксиниран да играе, защитавайки титлата си на Аустрелиън оупън, да стане почетен председател на „Възраждане“. „Възраждане“-то, дето е в парламента като парламентарна партия, но иска да нахлуе в същия тоя парламент, та да накара някого си там парламентарно да отмени зелените сертификати не само за депутатите, а за всички. Даже самото ваксиниране срещу ковида да забрани, нищо че поне една трета от народните избраници от същото „Възраждане“ са вече имунизирани. Онова „Възраждане“ дето си играе политпартийната игра на Бългериън оупън. Ама мнооого оупън!

Толкова отворено го дава най-малобройната парламентарна сили, начело с Костадин Костадинов, сдобил се от години в социалните мрежи с прякора Копейкин, че е на път партийният лидер да си го смени прозвището примерно с Коце Отварачката. Или пак примерно за жълти копейки – на Костя Открывалката. Съответно Бългериън оупън да стане Болгария открыть. Понеже какво по-отворено може да има от това, парламентарна сила да иска да влиза в парламента заедно с вратата. Поне така изглеждаше т.нар. протест на „Възраждане“, при който протестиращите „„„възрожденци“““ бяха притиснали силите на реда до стената, по точно до вратата, до парадния вход на Народното събрание, в опита си да го превземат на абордаж, да нахлуят „за среща“ на „народа“ с „парламентаризма“.

Само дето и самият „парламентаризъм“ се оказа много оупън. Колегите на Костадин от останалите парламентарни групи се изнесоха от другия вход на Народното събрание, оставяйки само НСО да го брани отвътре. Като разбира се, с целия този оупън, с цялата тази отвореност, точно парламентаризмът се превърна в разграден двор. Всеки който го пожелае, може да се събере с още няколко „всеки“, да развее байрака и да реши да нахлуе, като намачка силите на реда със сила.

Така, в отминалата седмица, докато възможния „почетен председател“ Джокович го изнесоха от Аустрелиън оупън, действащият председател Костадинов си задейства сервиса на Бългериън оупън. Играе го на най-твърдия си любим корт – на жълтите павета. Площадното сервиране на „Възраждане“ обаче и при новата власт, и при коя да е друга – стара или още по-нова някоя бъдеща, и при кой да е щам на коронавируса, и без коронавирус - ще си е все същата. По сервитьорски, не според интелигентните правила на тениса! Да си притопля лъже патриотичната манджа и да си я сервира единствено и само за своя лапачка. Няма форхенд, няма бекхенд - няма предна ръка, няма задна ръка. Има лява ръка в десен джоб или обратното, все тая. Все за политически копейки в кой да е джоб.

Копейкината игра на Бългериън оупън-а ще е да се опъва дъвката на протеста за постигане на (без)крайните партийни цели на „Възраждане“-то. Назад в годините първо беше да ги забележат на улицата, после да са улично забележими, след това улицата им да води към политиката, и така до депутатско сядане в парламента право от улицата. С уличен тенис, със сервиси само от едната страна. С уличен бой, в който не важно кой ще е противникът, важното е винаги да има виновник. Някой или нещо, на фона на който или което копейкините „патриоти“ да изглеждат патриотично за копейкината си публика. Която все гневна да я поддържат, без значения на кого или за какво.

Не случайно „Възраждане“ почна да плаши, дори и от парламентарната (си) трибуна за лична употреба, с „национален протест“ през януари още през декември. Ако не заради коронавирусните „ограничения и дискриминационните мерки“ щеше да е нещо друго „за защита на човешките права“. И ще е и друго и занапред. За да се държи високо вдигната ръката с байрака за сервирането на сервиса за лична употреба. И защо не, след като 13 копейки, пардон депутати на „Възраждане“ седят в парламента, освен че го нападат. Прескочиха 4-процентовата бариера по курса 130 000 гласа е равно на 13 народни избраници. И на фона на сегашната им кауза на Бългериън оупън – антиваксърската, при този съвсем нисък дял на ваксинирани и висок дял на конспиративни теории, копейкината конспирация има огромният шанс все повече да си разширява електоралната база. И да си сервира каквото си пожелае с пропаганда, раждаща дестабилизация и хаос.

Така де, не е нужно да си Джокович, та да спечелиш нашенския „оупън“. След като само с един натиск на парадния вход на Народното събрание, новото правителство „Петков“ моментално ти отваря и вратата на Министерския съвет. Да си разиграваш сервитьорските сервиси и там под формата на преговарящ с новата власт. Засега как твърдо да се смекчат по-меките и от най-меките мерки срещу коронавируса, които и без това не се спазват. После ще се преговаря и за всичко което „Възраждане“ си пожелаят в разградения двор на много оупън новата власт. Истински ас от сервис – но не начален, а пореден удар, постигнал директно точка за Копейките.