Седмицата: МаяМа и ТаняДо – камериерките на тишината в спалнята на Станислав

Новият, уж мезонет на парламентаризма се оказва на ниво мазе със стари възглавници, но за 10 бона всяка

Политика
18:45 - 23 Април 2021
12870
Седмицата: МаяМа и ТаняДо – камериерките на тишината в спалнята на Станислав

Ееей, голяма спалня се оказа тоя новия парламент! Уж щеше да е раздвижен като мезонет – с различни, нови нива според новите революционни попълнения в него, а се оказа, че даже и една кухня няма, та да сготвят нещо по-полезно, както се заканиха. Има огромна спалня на едно ниво, нещо като мезонет в мазето. В който, привидно новото депутатско попълнение, демонстрира замеряне с възглавници. Но извън привидността, всеки си лежи на своята възглавка. То поне да бяха някакви нови тия възглавници на „новите“ политсили. А то старите, използваните от всичките предишни парламенти.

Влязоха новите все партийни парламентаристи, огледаха се, разровиха се из възглавниците, и си избраха най-използваните – тия дето да им послужат не само обърканите си глави да положат, но и новите си задници върху стари удобства. Така де, както им се присмя премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, обявявайки, че връщат мандата за управление като първа по численост депутатска сила – революцията свърши! Ама и еволюция не настава - стъпиха новите парламентарни революционери на досегашното й най-ниско стъпалце. Докато се чудят какво да я правят властта, поне парламентарно властово да уредят първо себе си с облагите й. Зер, бая път биха по жълтите павета и по телевизора, докато се намърдат в нея.

Така, първо бяха разпределени толкова противните им на новите депутати депутатски мерцедеси, второ – възроди се гласуване с чужди карти тъкмо от най-новите, и трето – но не на последно място, депутатските заплати хвръкнаха до 10 000 лева. Аритметиката как да стане това, пак дойде от дясно, където са разположени новите революционни сили, и то от „най-десните“ на Христо Иванов.

След бурни спорове – надигнаха главички от възглавниците – в комисията по нов правилник на Народното събрание, се стигна до мнението, че при изпълнение на „специални и допълнителни задачи“, определени народни избраници могат да получават до 25% над брутното им възнаграждение. Нищо, че от предложението на „Демократична България“ не става ясно какви са тези задания и какво ще ги окачествява като извънредни. Но пък при брутна заплата от 4803 лева в момента се добавят още до 1200 лева. Като към това щедро възнаграждение от 6 бона, по закон се добавят и парите за прослужено време, а по правилник и 15% за участие в комисии. Без, разбира се, да се забравят и т.нар. представителни разходи.

Започна революционното захлебване направо в спалнята, лежешком – очевидно без никаква идея да се тръгне властово накъдето и да е.

Всъщност, само от тройната коалиция с 14 депутати „Изправи се. Мутри вън“ – Мая Манолова, Отровните и Татяна Дончева, се поизправят. Сигурно заради изправеното си име. Ама не баш!

Новите изправени лица на парламента, преследващи стари мутри, всъщност са добре познати от цялото време назад мутри, пардон – лица. И Мая Манолова, и Татяна Дончева, които всъщност са най-изправените – все са на мегафона, пак, пардон – на микрофона на трибуната. Само дето нещо са се объркали малко, или пък много, с тези свои толкова малко, най-малко, депутати в новия парламент. Търчат насам-натам, ама носейки си възглавниците от едно друго време. Така се държат, като да са все още на червено – я в управляващата навремето, я в основно опозиционната дълго напоследък БСП. Като май и Мая, и Татяна, са забравили, че напуснаха червената партия, самостоятелни лидерки са на свои партии, които заедно с други „революционери“ успаха да вкарат едва 14 народни избраници, след като народните избиратели едва ги прехвърлиха през 4-процентната летва.

Ама сигурно не са забравили, непрекъснато виждат, че Корнелия Нинова е съвсем от другата страна в парламента. Даже през различни врати в пленарната зала влизат. А защо търчат ли! Ми защото точно двете се оказаха нещо като камериерки в спалнята. В тази голяяямата спалня на г-н Станислав Трифонов. И ако в спалнята на Дончева, както беше разкрила преди време, е пълна тишина, то в новата парламентарна спалня на Слави – в ложето на партията му „Има такъв народ“, направо кънти политически оглушително от тишина.

Завити под неудобния юрган, който ненадейно редовните избори на 4 април им скрои – да са първа антигерберска сила, да са на пангара да поемат властта. Сега сме към края на април и тишината по въпроса продължава, а Трифоновата депутатска сила се увива и в конституцията – засега, щото скоро ще им изчезне и това одеялце, ще изтекат конституционните срокове за съставяне на правителство. И ще лъсне на избори ли пак ще се ходи още до средата на юли т.г.

Ако такова краткосрочно депутатстване евентуално ги устройва в „Има такъв народ“, разчитайки, че пак ще го има „точно тоя народ“ и на предсрочни избори, то за другарите им по революция в „новото парламентарно дясно“ хич не е така. Особено за едва 4-процентната сглобка на врелите и кипелите парламентаристки в едно друго аритметично време МаяМа – ТатянаДо и на „неуврялата“, само площадно кипнала компания „Бабикян-Хаджигенов“. Тая „прескочи кобила“ на парламентарната греда трудно ще скача на следващи избори – а на толкова скорошни, ей сега, в юлското морско време, даже може и да е умряла, най-вероятно от избирателна недостатъчност за отровните камериерки.

Та ето затова новият парламентарен мезонет само със спалня си ги има тия камериерки. Да се опитват да събудят някак си тоя „Има такъв народ“. Да му сменят редовно, ежедневно чаршафите и пешкирите, белким докато го правят, Трифоновата партия стане, даже се събуди, вземе си душ и се освести за какво са я пратили в парламента. И то като втора сила, на която точно конституцията определя втория мандат за взимане на властта. Още повече, че оня първият вече мина и замина с „рапорт даден – рапорт неприет“.

И сега душът в парламентарната баня за Слави и депутатите му вече е леден. Като за политическо събуждане, или за бегом от отговорност към следваща парламентарна спалня, в която не плащаш, а и за дремене ти плащат по 10 бона месечно.