Седмицата на модата в Милано - под сянката на инвазията в Украйна

Износът на луксозни стоки в Русия за над един милиард евро може да бъде изложен на риск

Стил
14:41 - 25 Февруари 2022
3578
Седмицата на модата в Милано - под сянката на инвазията в Украйна

Седмицата на модата в Милано продължава от четвъртък под сянката на руското нахлуване в Украйна и възможните икономически последици, след като Западът се насочва към по-тежки санкции, съобщи Асошиейтед прес.

Ръководителят на италианския моден съвет каза, че износът на луксозни стоки в Русия за над един милиард евро може да бъде изложен на риск, въпреки че руските клиенти се завръщат в Милано за пръв път от началото на пандемията с помощта на споразумението правителството да признава ваксинирането с руската "Спутник V" за пътуващите по работа.

"Ако нещата продължат по този начин, ще има щети", каза пред Асошиейтед прес Карло Капаса, президент на Италианската национална модна камара. "Но сега не е моментът да се мисли за икономическите последици, а за вредите, които човек си нанася".

Дори и на подиума да не е видно, инвазията върви на заден план, докато светът на модата прави ревюта и осъзнава за пореден пък, че светът може да се промени за миг.

Точно преди две години, по време на прегледа на модната седмица през февруари, край Милано бе регистриран първият случай на Запад на местно разпространявания коронавирус.

"Излизаме от пандемията. Не искам да мисля за европейска война. Стига ни вече", каза Ариана Касадеи, трето поколение от фамилия производители на обувки от Емилия-Романя.

В четвъртък в Милано "Прада" показа прагматизъм на подиума. Топове с презрамки са хитът за следващата зима и бележат втората година от творческото партньорство на Миуча Прада и Раф Симънс.

Полата на сезона е трипластова и смесва кожа, плетива, кадифе и воал, понякога украсени с пайети и кристали.

Саката са с дамски кройки, без закопчаване и се комбинират с плисирани вълнени поли - повей от 50-те години на миналия век.

Според Симънс колекцията отразява "революционните моменти от историята на "Прада". В бележките към шоуто Прада пише, че "колекцията е за историята на жените, историята на хората, а не за историята на модата".

Нищо точно не казва по-красноречиво "Оставете ги да хапват торта" от шоу на подиум, който наподобява декора на европейски дворец от някой минал век. Точно такава беше и богатата на брокат и кадифе колекция на Джеръми Скот за "Москино".

Скот пусна модел с мотото "Позлатени без вина" и сложи рамки около бедрата. Но извън шапките с форма на лампа, канделабри и кафез за птици, колекцията съдържа и дневни костюми в ярки десени, имитиращи ориенталски килими, както и малки всекидневни рокли с красиви детайли.

Дизайнерът показа и черна вечерна рокля с деколте и ръкавици, представена от Бела Хадид.

Джиджи Хадид мина пред публиката с вечерна рокля от златисто ламе.

Скот се поклони пред публиката, облечен като астронавт и така закри шоуто, което бе открито под звуците на музиката от "Космическа одисея".

Като знак, че пандемията поне малко отстъпва, "Емпорио Армани" запази стотици места на два от спектаклите си за служители, след като получи разрешение за пълна заетост на залите.

Младежката линия на Джорджо Армани комбинира дамско и мъжко облекло, след като модната къща отложи представянето на колекцията мъжка мода през януари заради ръста на случаите на Ковид-19. геометричните мотиви доминират и в двете колекции.

При мъжките модели нюанси на сивото контрастират с розово, коралово, морско-зелено и червено и синьо при дамските.

Дамите на Армани залагат на поли със сака, на меки панталони от кадифе с дръзки модели копринени блузи. мъжете носят меки якета, пристегнати в кръста и комбинират с бейзболни шапки и небрежно-елегантни панталони.

"Макс Мара" предлага драматични силуети за студеното време през идната зима. Геометрични мотиви доминират в колекцията. Тесните корсажи отстъпват на широки поли. Панталоните са с широки крачоли и маншети.