Седмицата: Не е от коронавируса! Политпартийци се чипираха предизборно

„Отровното трио“ порасна на „Отровен квартет“, Румен Радев тропа хоро със заешката опашчица на Емануела

Коментар
13:28 - 21 Декември 2020
8231
Седмицата: Не е от коронавируса! Политпартийци се чипираха предизборно

В края на 2020 г., според актуална в момента социология, единствената на практика одобрявана институция у нас е Българската православна църква. Така де, не го избираме общодържавно Господ с пускане на бюлетини и не му е нужна партия, та да се регистрира за вота. Извън божите дела, ситуацията става все по-коронавирусно предизборна. Политпартийците безбожно се чипираха предизборно още преди да е дошла ваксината за ковида.

След месеци борба по жълтите павета за „имунитет“ – намърдване предсрочно в нов парламент, сега започна яката битка как да се ваксинират за редовните избори напролет. Боцкат се, кой по-голям чип да си вкара – като поне да е с размери 4 на сто, та да прескочат „карантината“ за влизане в следващото НС и после там „да се карантинират“ поне за 4 години.

Чиповете обаче нещо взеха да намаляват с изгряването на хоризонта на вече сигурно редовните избори, но видими от височината на коронакризата. Размахването на 7-8 сигурни партии за бъдещия парламент взе че се стопи на 3-4 сигурни и 2-3 кандидатсигурни.

Според тази актуалната за изминалата седмица социология сигурни са ГЕРБ, БСП и ДПС. Плюс евентуално вклиняване някъде между тях на новия партиец и стар политшоумен Слави Трифонов с партията си „Има такъв народ“. На ИТН-то на учиндолеца обаче със сигурност тепърва трябва да му се види чипът и кои наистина ще му се вържат да ги чипира ей така, направо от телевизора, без нищо ясно за ваксината му.

Не съвсем сигурни, но извадили спринцовките с чиповете, са разединените „Обединени патриоти“ – без (я за зло – я за добро) чипа на „Атака“. Плюс „Демократична България“, които обаче разбраха, че май единствено трябва да разчитат предизборно на старата си „твърдо дясна“ ваксина. Без нови чипове, а само ДСБ и „Да, България“, както и „Зелените“ - вече преглъщаният, макар и с отвращение от електората коалиционен партньор.

И ето - оттук нататък политпартийното чипиране става страшно. Досущ като да размахваш игла пред най-заклети антиваксери. Или да покажеш на колебаещите се, притесняващи се все пак от ваксинирането, „пресни трупове“ на починали в момента на ваксинирането.

Понеже, да – следващите в списъка да чипират електорат за набутване в парламента, са си „пресни трупове“. Даже мъртво родени, ама го играят я новородени, я новосъживени. Като комбинацията „Отровното трио + Мая“. Станало било окончателно ясно, че Мая Манолова с нейната платформа „Изправи се.БГ“ и отровните протестъри Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков, заедно тръгват да чипират предизборно. То други конфигурации за предизборни политпартийни чипове няма за вече „Отровния квартет“. Тримата, ако не се разцепят на три, разбира се, се хващат за Мая като за маЯ – евентуално да втасат с нея и да захлебят. Само дето маята на Мая взе да превтасва още на местните избори миналата година и съвсем се разтече по жълтите павета, та все по не става даже да закваси, камо ли да захлеби нещо.

А, да не пропуснем! Има и предизборен елемент, ама не за пролетните, а за есенните избори, който се е самочипирал и без ваксина – лично държавният глава. Президентът Румен Радев е готов да ни ваксинира с повеждане на свое си хоро. Буквално! Първата му изява се разбра. Откъм президентството обявиха, че държавният глава е специален гост на музикално предаване. Безпрецедентното му „чип-О“ решение дошло след покана от БНТ да отправи специално рождественско поздравление от ефира на обществената медия във фолклорния й час чрез „Иде нашенската музика“. Така че, „иде“ хорото на президента Румен Радев на запис.

От този храст с хорото обаче изскача и друг чипиран заек: Радев със заешката опашчица на Емануела. Няма как барабар с президентското хоро да я пропуснем и чалга звездата. Която внезапно си е имплантирала И от тия чипове като на Радев, и то без скалпел. Новата й „визия“ е на нов политпартиец. Друга няма как да е, като след „удари“ по Джо Байдън се метна и право на Ангела Меркел. Нарече певачката канцлера на Германия „бездарна жена, която няма деца“.

Е да, как даровитата и плодовитата отвсякъде Емануела може да стърпи гнева си срещу Ангела с нейното канцлерско твърдо отношение към коронавируса, и явно от там затварянето на члготеките у нас баш по Коледа и Нова година. Лично Меркел й бърка в джоба на Емилия Иванова Цветкова, която като Емануела губела по проста сметка между 8000 и 12000 лева на седмица от хонорари – по около 4 бона за всяко участие. Но пък с новия си чип и по чалгаджийски офанзивно Емануела директно може се кандидатира не просто за място в някоя - коя да е листа, а направо за минимум външен министър на която дойде на власт чипирана партизанска чета. Или пък за пеещо вице в президентското тропане на Румен Радев за втори мандат. А заешката опашчица заедно ще си я ползват.