Седмицата: Нов юмрук! Лявото минава у лево

Коментар
14:04 - 05 Февруари 2024
7376
Седмицата: Нов юмрук! Лявото минава у лево

Права е Илияна Йотова - в смисъл, че „истината“ взе че изби през нейната уста. През изминалата седмица, някак си между другото, вицепрезидентката направо разби тезата, че дори някак си и по конституция, съществуването на високодържавническия пост „вицепрезидент“ е по-скоро виц. Като без майтап в замерянето на властите с кво ли не Йотова метна ново бомба – типа „светлинна бомба“. Такава дето си е разрушително оръжие колкото и атомна бомба, но е „по-безопасно от ядреното оръжие“. Щото не замърсява радиоактивно околната среда. Екологична е!

Вицепрезидентът-еколог защити президента-премиер, като бомбастично освети, че сегашните (не)коалиционно сглобени като изпълнителна власт били канили Румен Радев, имали оферта към държавния глава, и той да е част от Сглобката. Ама понеже бил „човек на честта“, той е отказал. И излиза, че именно затова двустранното бомбене минава на нов етап. След като този път Радев не размахал юмрук, а само средния пръст от него.

Може и да е права Илияна Йотова, знае ли човек – то при политпартийни сглобки, еле пък документално (не)коалиционни, няма приложена инструкция за сглобяване, всеки се сглобява, както сам си прецЕня. Не е това обаче цялата истина, което означава, че пълното осветяване не се е случило. Речено по друг начин, с по-рекламен сюжет – тепърва предстои. И то не екологично!

Точно така, щото президентът-премиер може да се е врътнал на врътката – да й е обърнал гръб, но това дето сега той си върти политпартийно, й чертае директно светли бъднини на действащата ротационна власт. Може би именно заради една такава на практика подкрепа, в момента вече изобщо не стои на дневен ред ще стане ли ротацията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ сега през март, а вече се обсъжда следващото завъртане – след още 9 месеца. И така сме си съвсем редовно във валса до пълен властови мандат от 4 години.

Положението е следното според политолого-социологията. В момента (поне този от изминалата седмица) тенденцията за спад в подкрепата към правителството е спряла поради деклариране на достатъчно много положителна оценка. Ако това беше вирусна зараза, щеше да се отчете, че сме достигнали пика и почваме да слизаме надолу. В тази връзка повече от половината от българите не очакват някаква сериозна промяна в Сглобката около предстоящите рокади. Демек, дори и да има напрежение около смяната на някои министри, това няма да застраши живота на действащото правителство. Във вътрешнослобковите отношения също не се съзира напрежение, което да ги избомби. Понеже първо - нито един от партньорите няма интерес от нови избори. Защото при предсрочен вот нито ГЕРБ-СДС, нито ПП-ДБ, нито носителят на конституционното мнозинство ДПС ще имат по-висок резултат в сравнение с последните избори. Като при ПП-ДБ дори очакванията са за по-нисък, особено за частта ПП. И понеже второ нито една от управляващите партии няма алтернативен партньор, с който да може да направи ново сглобяване. А освен това трето – нови избори могат, ако не да отворят, то да открехнат вратата за промъкване на нов политически субект, който да поразмести електоралните пластове.

И ей го, на, именно туй третото, а то си е първостепенно, е онуй за което говорим – че президентът Румен Радев й рисува светлата бъднина на сглобката. Чрез нова бомба, ама не срещу действащата власт, а която всъщност ще й освети бъдещето.

Как така ли? Ами лесно, вижда се дори и от самолет, както се вижда и кой си го кара тоя президентски самолет. След всичките „дела“ на Румен Радев да се позиционира като единствена алтернатива на редовната действаща власт, взе че се позиционира „кеш“ в „документите“ на историята. Ама това е по-малкото. Голямото „историческо“ позициониране на действащия втори мандат президент може да се окаже като на „гробокопач“ на сегашната все пак опозиция. Според политологията „Радев с тези свои действия, насочени срещу мнозинството в парламента, се опитва да трупа политически капитал, за да представи себе си за потенциална алтернатива, оставяйки парламентарната опозиция с второстепенна роля“.

А то, електоратът на тази парламентарна и не само опозиция, е повече ляв. Така потенциалът на Румен Радев, на юмрука му, вече е почти само вляво – сред електоратите на БСП, „Възраждане“, „Левицата“. Тях според сегашния „дневен ред“ само може да атакува и да избомби наистина успешно президентът.

Което не означава нищо друго, освен задаващият се ефект – нов президентски юмрук праща ЛЯВОТО У ЛЕВО. Разкарва ги, без да го е еня за тях, каквото означава фразеологично "у лево". А като единствена „алтернатива“ на Юмрука е да си разчисти пътя и да си постеле с чакъла им политпартийността си. Само дето така лично президентът-премиер разчиства, асфалтира, сглобява чисто нова магистрала по пътя на Сглобката.